Ökad sikt i förvärvscase

PORTFÖLJUPPDATERING Förvärvscaset Allgon har nu sytt ihop sitt finansieringspaket. Villkoren blev godkända och osäkerhetsrabatten har minskat rejält.

Det blev häromveckan känt att sedan länge underpresterande Allgon skulle förvärva in det större och historiskt sett betydligt mer högpresterande Tele Radio till sitt koncernbygge inom radiostyrning och IoT (sakernas internet).

Affärsvärlden Analys+ Avkastningsportföljen var snabba med att identifiera caset och ta en betydande position. Systerportföljen Nordiska Värdeportföljen hakade därefter på med en mindre position.

Förvärvet såg billigt ut, på ev/ebit 7–8.

Ett viktigt frågetecken kvarstod dock: skulle det lilla bolaget kunna finansiera förvärvsvärderingen av det större, på 350 miljoner kronor skuldjusterat plus möjlig tilläggsköpeskilling om maximalt 50 miljoner, till acceptabla villkor?

Nu med villkoren klara så lutar svaret åt ett ”ja”.

GODKÄNDA VILLKOR PÅ STOR OBLIGATION

Först på torsdagsmorgonen meddelades att den avgörande obligationsemissionen är klar. I linje med bolagets tidigare kommunicerade förhoppningar har skuldinvesterare tecknat sig för en obligationsvolym på 275 miljoner kronor.

Villkoren blev ett fyraårigt lån, till och med juni 2022, som löper med en rörlig ränta om 3 månaders STIBOR plus 6,75 procentenheter (räntebetalning kvartalsvis).

Till Affärsvärlden förtydligar Allgons vd Johan Hårdén samt finanschefen Fredrik Wäppling att det rör sig om en säkerställd obligation (säkerhet i både förvärvet och väsentliga Allgon-bolag) med lånevillkor (kovenanter) av standardtyp.

Det kan hårdraget sägas motsvara godkända villkor för en oprövad emittent i det ännu ganska omogna svenska high yield-segmentet för mindre bolag.

Obligationsserien fick ett rambelopp på 500 miljoner kronor, vilket möjliggör framtida emissioner på 225 miljoner med samma lånedokumentation.

PASSADE PÅ ATT TA IN LITE KRIGSKASSA

Några minuter senare meddelades egenkapitaldelen av förvärvet.

Som tidigare kommunicerats skulle det ske en riktad apportemission till Tele Radios befintliga ägare om cirka 67 miljoner kronor. Kursen på denna emission ligger baserat på ett volymviktat snitt under en handelsperiod inför att affären meddelades, i praktiken över dagens börskurs.

Därutöver blir det som väntat en företrädesemission i Allgon, på 127 miljoner kronor (före emissionskostnader) till en teckningskurs på 5 kronor per aktie.

Allgon har teckningsförbindelser för drygt 54 procent av emissionen och på resterande knappa 46 procent valdes det säkra före det osäkra genom att erbjuda en betald garanti till ett konsortium som inkluderar storägaren Verdane Capital.

– När det gäller företrädesemissonen så har Allgon i dag ett väldigt koncentrerat ägande. Med all respekt, jag har själv investerat i aktier, så är det då otroligt viktigt med en säkring som garanterar resterande (ägar-)svans. Det tycker jag blir en icke-fråga i en så här stor och viktig affär när vi står inför sommarmånader och jag föreslog det till styrelsen, som delade min uppfattning, säger vd Johan Hårdén till Affärsvärlden.

Emissionsrabatten, cirka 22 procent mot teoretisk kurs den 30 maj (efter avskilda teckningsrätter), och garantiinslaget är i sig inte anmärkningsvärda då Allgon har goda incitament att säkra affären.

Däremot var storleken på emissionen lite i överkant mot Affärsvärldens förväntningar. Den som inte deltar åker på närmare 55 procents utspädning (vilken dock kan kompenseras ekonomiskt genom att sälja teckningsrätter). Bolaget hintar själva att även om ”huvuddelen” av likviden går till förvärvet så fanns här inslag av att därutöver vilja att bygga upp en större krigskassa i bolaget.

– Det tar ett tag innan det sjunker in i marknaden och vi får nya intressenter för Allgon, då man måste räkna på caset igen. Sedan vi tog tillbaka varumärket och började att bygga någonting nytt kring industriell uppkoppling har det tagit två år tills vi nu har kommit till en viktig pusselbit vad gäller radiostyrning, som är det största och det som skulle bli det största området. Det känns då som läge att ta in lite extra pengar, så likviditetsmässigt har vi tagit i lite grann, kommenterar Johan Hårdén.

– Obligationsfinansieringen blir nu den huvudsakliga finansieringen för Allgon, och med få möjligheter till annan skuld är det bra att lägga pengar i kassan. Det blir en stor koncern som kommer omsätta en halv miljard med verksamhet i många länder, och den har en hög tillväxttakt, vilket binder lite kapital det också, säger finanschefen Fredrik Wäppling.

Innan finansieringspaketet, som affären är villkorad av, är formellt i mål behöver en extrastämma den 18 juni godkänna emissionsvillkoren.

KOMMER BÖRSEN ÄNDRA UPPFATTNING?

Även om det kan ta lite tid erbjuder Allgon potential till en fallstudie i hur ett större förvärv kan få börsen att stegvis börja ompröva sina antaganden kring helheten.

Till relativt hög risk bör tilläggas.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.