Köper billigt tillväxtbolag

PORTFÖLJUPPDATERING Avkastningsportföljen köper en doldis som borde ha god kurspotential om alla bitar faller på plats.

Med nära 40 procent i kassan har Avkastningsportföljen gott om torrt krut för nya affärer. Nu är det dags att sätta lite av kassan i arbete.

First North-noterade Allgon är ett bolag som funnits på bevakningslistan en tid. Bolaget har en intressant förvärvsstrategi inom trådlös kommunikation och industriell ”Internet of Things”, men har inte riktigt lyft då förvärven hittills varit av blandad kvalitet.

Koncernens omsättning stannade i fjol på 199 miljoner kronor med en rörelsevinst på bara drygt 2 miljoner. Börsvärdet är cirka 184 miljoner och nettoskulden 32 miljoner, vilket ger ev/sales på knappt 1,1 bakåtblickande. Inga fyndnivåer direkt på ett bolag med så svag lönsamhet. Tas hänsyn till förvärv som inte var med under hela fjolåret faller siffran till cirka 1,0.

Caset i Allgon är dock förvärvet som aviserades i fredags i förra veckan, den 4 maj. Då tecknades avtal om förvärv av Tele Radio, ett väldigt fint bolag som grundades redan 1955 och har över 240 anställda i 15 länder. (Notera hur Tele Radio på sin hemsida har lagt upp närmast börsmässiga årsredovisningar, vilket gör att man kunnat ana en förberedelse för börsnotering.)

VÄXANDE, HÖGLÖNSAMT OCH BILLIGT FÖRVÄRV

Tele Radio utvecklar och tillverkar radiostyrningsprodukter för industrin och omsatte i fjol 252 miljoner med ett justerat ebitda-resultat på 51 miljoner. Baserat på historisk avskrivningstakt ger det ett rörelseresultat, ebit, på ungefär 48 miljoner.

För detta betalar Allgon 350 miljoner, med en möjlig tilläggsköpeskilling om 50 miljoner, alltså ungefär ev/ebit 7–8. Väldigt låga multiplar på ett så pass välskött bolag.

Tele Radio har sedan 2007 ökat omsättningen med 9 procent per år och har bortsett från en förlust finanskrisåret 2009 redovisat väldigt god lönsamhet. I pressmeddelandet skriver Allgon att Tele Radio växte med över 20 procent under årets första kvartal.

Allgon kommer att finansiera förvärvet med en riktad emission till delar av Tele Radios ledning och ägare samt en företrädesemission. Dessutom undersöker ABG Sundal Collier om Allgon delvis kan finansiera affären med lån. Givet nuvarande goda konjunktur, riskaptit bland investerarna samt kvaliteten på förvärvet borde Allgon rimligen kunna säkra vettig lånefinansiering för en del av köpeskillingen.

Det sammanslagna bolaget värderas till 566 miljoner, exklusive tilläggsköpeskillingen.

För det erhålls ett bolag som i fjol omsatte 451 miljoner med ett rörelseresultat (ebit) exklusive engångsposter på cirka 52 miljoner kronor.

Givet stark medvind i första kvartalet är det inte omöjligt att Tele Radio levererar 55 miljoner i ebit i år. Resterande Allgon borde leverera bättre siffror efter omstruktureringar inom Åkerströms och positiva effekter från förvärvade bolag. Rörelseresultatet kan då mycket väl närma sig 60–65 miljoner för helåret. Ev/ebit faller då till omkring 9, väldigt lågt för ett bolag i en snabbväxande bransch med tvåsiffrig rörelsemarginal.

Lägg därtill att Allgons ledning räknar med att kunna krama ur synergier på 15 miljoner på tre års sikt. Det är naturligtvis optimistiskt att räkna med dem fullt ut redan nu, men i ett sådant läge faller ev/ebit ner till bara 7.

Som grädde på moset sitter Allgon, som tidigare gick under namnet Smarteq och var en pålitlig förlustmaskin, på förlustavdrag på 244 miljoner kronor, värda över 50 miljoner utan nuvärdesberäkning.

PORTFÖLJEN TAR POSITION OCH SPÄNNER FAST SIG – DEN FÖRSIKTIGE VÄNTAR

Det finns givetvis en osäkerhet i att köpa Allgon så här snabbt efter att affären aviserats. Avtalet är villkorat av att Allgon lyckas erhålla finansiering. Och Affärsvärlden har inte hunnit syna affären mer än ytligt. Allgon har tidigarelagt sin rapport för det första kvartalet till nu på fredag, 11 maj. Den försiktige inväntar rapporten och mer detaljer om hur Allgon tänker lösa finansieringen.

Affärsvärlden Analys+ Avkastningsportfölj ser dock en klar risk att affärens attraktivitet snart blir uppenbar för fler och att kursen då rör på sig. Portföljen tar position med 22 000 aktier till måndagens stängningskurs på 8,92 kronor.

Vi hoppas kunna följa upp med en mer djupgående analys och/eller en vd-intervju efter Allgons kvartalsrapport.

Nedan syns Avkastningsportföljen per stängning 7 maj. Sedan senaste uppdateringen har utdelningar i Lindab (1,55 kronor per aktie) och Arjo (0,50 kronor per aktie) adderats till kassan samtidigt som inköpskurserna justerats ner i tabellen för att bättre spegla erhållen avkastning.

avkport_7maj_18.PNG 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets