Ökad utlåning till svenska företag

Storbankernas utlåning till svenska företag ökade med 4,2 procent under årets andra kvartal, vilket innebar den största ökningen sedan år 2011.

Det noterar Finansinspektionen i den kvartalsvisa rapporten Kreditmarknadsbarometern som sammanfattar resultatutvecklingen, utlåningen och kapitalsituationen i banker, kreditmarknadsbolag och värdepappersbolag.

Storbankernas utlåning till allmänheten ökade med 5,5 procent, vilket innebar en oförändrad tillväxt. Utlåningen till allmänheten från mindre kreditmarknadsbolag fortsatte att öka och uppvisade den högsta ökningstakten sedan 2011, konstaterar Finansinspektionen.

Inlåningen från svenska hushåll ökade i samtliga bolagsgrupper. På ett år har inlåningen ökat med 8,6 procent.

Vinsterna i de redovisade bolagsgrupperna steg under det andra kvartalet och uppgick till 35 miljarder kronor. Resultatet i storbankerna uppgick till 24,2 miljarder kronor, vilket var högre än under samma period i fjol.

De svenska storbankerna har redan tidigare delårsrapporterat för årets andra kvartal.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets