Ökade orosmoln för svenska företagare

SEB:s företagarindikator, som visar företagares syn på verksamheten de kommande tre månaderna, fortsätter minska i januari.
Mörka moln för svenska företagf
Foto: Johan Nilsson / TT

Företagarindikatorn, skillnaden mellan andelen som tror på en positiv utveckling och andelen som tror på en negativ utveckling av verksamheten, sjunker ytterligare från förra månadens notering på 17 enheter till 12.

I undersökningen minskar andelen företagare som tror på en positiv utveckling av verksamheten under den närmaste tremånadersperioden med 3 enheter, från 29 till 26%. Samtidigt ökar andelen företagare som tror på en negativ utveckling från 12 till 14%. Andelen som tror på oförändrad utveckling ligger kvar på 57%.

”Förra årets ekonomiska orosmoln får nu dubbelt genomslag på Sveriges enmansföretagare. De rekordhöga elpriserna slår direkt på företagarnas plånböcker när privatekonomi och företagsekonomi ofta är sammanflätade. Därtill har den växande oron för omikrons framfart fått regeringen att återinföra restriktioner och därmed satt det allmänna företagsklimatet i gungning igen”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Samtliga tre ekonomiska indikatorer minskar. Såväl omsättningen som likviditeten minskar från plus 4 till plus 3 enheter. Arbetstiden minskar från plus 4 till minus 2.

”En ökad ekonomisk osäkerhet i kombination med julledighet har fått företagarna att uppvisa en nedgång i samtliga ekonomiska indikatorer jämfört med förra månaden. Hur elpriserna och smittspridningen utvecklas under januari kommer att vara avgörande för hur företagarnas ekonomiska situation förändras den närmaste tiden”, säger Américo Fernández.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets