Oljebolag backade på Wall Street

På de amerikanska börserna påverkades de olje- och råvarubolagen hårt av fallande råvarupriser och tappade mark under dagen.

Index avslutade dagen med en blandad utveckling efter att kurserna återhämtade sig något från den tidiga handeln på tisdagen.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp med 0,1 procent till 17.384. På den bredare marknaden var S&P 500 ned med 0,3 procent till 2.012 och Nasdaq Composite sjönk med 0,3 procent till 4.624.

Amerikanska exportsiffror backade under september vilket ledde till ett ökande amerikanskt budgetunderskott. Budgetunderskottet i USA ökade med 7,6 procent till 43 miljarder dollar, det största underskottet sedan maj. Underskottet låg på 40 miljarder dollar i augusti. Handelsdepartementet i Washington D.C. presenterade siffrorna idag.

”Titta på oljeprisfallet – det berättar allt du behöver veta. Det är möjligt att några viktiga saker framkommer från valet, men inget kommer att vara viktigare än drivkraften från bolagsrapporterna och påverkan som oljeprisfallet har på marknadssentimentet”, sade Michael James på Wedbush Securities till Bloomberg.

Oljepriserna föll kraftigt i går och har fortsatt falla kraftigt i dag efter att Saudi Aramco, det statliga saudiska oljebolaget, i går sänkte priserna för decemberleveranser till sina amerikanska kunder. Det sågs som ett tecken på att saudierna vill försvara sin marknadsandel i USA i stället för att dra ned på produktionen och höja priserna. Crude-oljan stängde på treårslägsta.

Även priserna på metaller föll under dagen. En lägre efterfrågan på järnmalm från Kina ledde till sjunkande priser på råvaran.

Fallande råvarupriser slog hårt mot råvarutunga bolag och U.S. Steel backade 6,6 procent. AK Steel noterade ännu större nedgångar och aktien föll 15 procent. Exxon mobil och Chevron var ned 0,7 respektive 1,2 procent.

I dag är det mellanårsval med en dryg tredjedel av senatens platser på spel. Republikanerna väntas enligt flera mediers modeller vinna majoriteten från demokraterna och därmed kontrollera båda kongressens båda kammare. Den bedömda sannolikheten för en republikansk seger spänner från 61 procent i Princetons modell till 96 procent i Washington Posts. De flesta ligger dock kring höga 70 låga 80 procent.

På rapportfronten noterades Alibaba 4,2 procent högre efter sin första rapport som publikt bolag. Resultatet och intäkterna i kvartalet var bättre än väntat, men saknade enligt analytiker ”wow-faktor”.

Positivt i rapporten var, enligt bedömare, att bolaget tjänade mer pengar per förmedlad dollar på mobilt. Negativt var att man totalt sett tjänade mindre pengar per förmedlad dollar. Den utvecklingen tillskrevs en mixeffekt då den mindre lönsamma C2C-plattformen Taobao växte snabbare än B2C-plattformen Tmall.

Det amerikanska industribolaget Emerson Electric redovisade ett justerat resultat på 1,30 dollar per aktie (1,18) för den kvarvarande verksamheten i det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret

Analytikerna hade räknat med 1,22 dollar, enligt Zacks Estimates. Försäljningen uppgick till 6,8 miljarder dollar (6,8), jämfört med analytikernas beräkningar om 6,83 miljarder dollar. Aktien handlades dock ned med 0,5 procent.

Teleoperatören Sprint rasade 16 procent efter att ha tappat fler kunder än väntat i sitt andra kvartal och sänkt prognoserna för helåret.

JP Morgan uppgav i en inlaga till SEC att även de låter genomföra en stor utredning för sin valutahandel. Den totala kostnaden för alla bankens juridiska bekymmer, som omfattar mycket mer än valutautredningen, bedöms kunna uppgå till upp till 5,9 miljarder dollar mer än vad banken hittills har reserverat för. Det är ett något större belopp än vad som tidigare har angetts. Aktien var ned 1,0 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.