Oljebolag lyfter på börsen

Stockholmsbörsen öppnade med oregelbunden handel på torsdagen, efter att Wall Street stängt gårdagskvällens handel klart på minus.

Oljebolag gavs dock stöd av vaga uttalanden från USA:s president Donald Trump. Pandemin fortsatte samtidigt skörda offer och de flesta nyhetsrubrikerna världen över.

OMXS30 stod 0,3 procent upp efter en inledande oregelbunden utveckling. Denna syntes även sektormässigt. Både defensiva och mer konjunkturberoende bolag fanns i så väl botten som toppen av aktielistan.

I täten stod Sandvik, Swedish Match, Swedbank och ABB för uppgångar på över 1 procent. Längst ned fanns Autoliv, Investor, SSAB och Astra Zeneca. Autoliv var dock enda bolag så värst mycket mer än procenten ned med minus 2,4 procent.

Oljebolag gavs ett tydligt lyft med det stigande oljepriset (6 procent upp). Priset halverades under mars månad. Uttalanden från Donald Trump efter ett möte med ledande befattningshavare hos flera branschjättar på onsdagskvällen gjorde gällande att en lösning mellan de priskrigande parterna Saudiarabien och Ryssland är på väg inom kort, men ingen närmare redogörelse för bakgrunden till optimismen gavs.

Lundin Petroleum steg 6,7 procent, Africa Oil var upp med 8,5 procent, Tethys omkring 5 procent och Maha Energy steg knappt 8 procent. IPC, som meddelade sänkt utgiftsprognos under morgonen, steg 11 procent.

Senaste nytt för det svenska pandemiläget kom från statsminister Stefan Löfven i en intervju i onsdagskvällens Aktuellt. Pandemikrisen kommer att dra ut på tiden, sade han.

”Vi ska inte tänka veckor, tänk månader bort i tiden”, sade han, och tillade att inte ens experterna vet exakt hur lång tid det kommer att ta innan riktlinjerna för resande och social distansering kan tas bort för en återgång till normalitet.

Avseende smittläget sade Anders Tegnell, Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog, på onsdagen att det börjar se ut som att kurvan börjat luta lite brantare uppåt.

På den övriga bolagsfronten steg Camurus 28 procent efter att ha uppdaterat om försäljning och intäkter, som nu väntas komma in i övre delen av prognosintervall för 2020. Antalet patienter i behandling med Buvidal, ett preparat för opioidberoende, har ökat kraftigt och försäljningen har inte påverkats negativt av covid-19, tvärt om har behovet av att minska belastningen på sjukvården varit positivt.

Handelsbanken har höjt rekommendationen för flera aktier i fastighetssektorn. John Mattsson höjdes till köp (behåll) och steg omkring 3 procent, Atrium Ljungberg höjdes till behåll (sälj) men sjönk 0,3 procent. Klövern höjdes till behåll (sälj) men sjönk 1,8 procent och Castellum höjdes till behåll (sälj) men handlades ned med 0,6 procent.

Mest noterbart i sektorn var dock att SBB fortsatte ned med 5 procent. Aktien stängde 11 procent ned på onsdagen sedan DNB Markets publicerat en negativ analys i kölvattnet av att en storaffär med Nyfosa skjutits upp.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.