Laddar

Oljeshejk på väg till Stockholmsbörsen

Sverigefantasten och shejken Mohammed Al-Amoudi överväger att sätta sitt oljebolag Svenska Petroleum Exploration på Stockholmsbörsen. Därigenom vill han skaffa tre miljarder till oljeproduktion utanför Elfenbenskusten, skriver tidningen Affärsvärlden.

”Rätt snart ska vi ta ett principbeslut om huruvida det blir någon notering. Om det blir det så siktar vi på senare delen i år eller i början på nästa år”, säger Richard Öhman, Mohammed Al-Amoudis svenske investeringsrådgivare, till tidningen.

I dag äger Mohammed Al-Amoudi Svenska Petroleum Exploration, SPE, själv och företaget arbetar med oljeutvinning runt om i världen. Företaget följde med när Mohammed Al-Amoudi köpte OK Petroleum 1994 för 5,9 miljarder kronor.

SPE hittade förra året stora mängder olja utanför Elfenbenskusten och det är bland annat för utvinna den oljan som SPE behöver närmare tre miljarder kronor i en nyemission.

Det finns dock inga definitiva beslut på om det blir en notering av SPE vid Stockholmsbörsen eller inte. Skulle andan falla på kan Mohhamed Al-Amoudi alltid finansiera oljeprosduktionen med andra medel i sin tämligen stora verksamhet.

Trots börsens kräftgång har oljebolagen gått bra, det beror i första hand på de höga oljepriserna. En nyemission och börsnotering skulle i första hand vända sig till institutioner.

”SPE är ett bolag baserat i Sverige varför vi tycker det vore bäst med en notering här och inte i London”, säger Richard Öhman, sm även sitter i SPEs styrelse, till Affärsvärlden.

SPE omsatte 1,07 miljarder kronor förra året, vilket var i stort sett oförändrat från föregående år. Vinsten efter skatt minskade dock till 253 Mkr från 333 miljoner år 2000 på grund av lägre ojepriser.

Omkring 40 procent av SPEs produktion kommer från norska delen av Nordsjön. Utöver det har SPE intressen i Storbritannien, Angola, Elfenbenskusten, Baltikum, Bahrain och Qatar.

Mohammed Al-Amoudi har en lång och trogen relation med Sverige, även om han personligen inte varit på besök sedan 1997 då han mottog Nordstjerneordern som tack för sina insatser inom svenskt näringsliv.

1994 köpte han dåvarande OK Petroleum, numera oljejätten Preem, av svenska staten och KF för nästan 6 miljarder kronor. Han har sedan dess fortsatt göra stora investeringar i svenska företag, men idag är det bara Peab som är ett börsnoterat innehav.

Förutom Peab är han ägare till nästan 90 procent av byggkoncernen Midroc Scandinavia som omsätter cirka 2,2 miljarder kronor. I dotterbolaget Midroc Properties ingår ett fastighetsbestånd av det tjusigare slaget med hus på Gustaf Adolfs Torg, Birger Jarlsgatan och runt Stureplan samt herrgården Hackholmssund strax utanför Bro vid Mälaren.

I somras krönte han den delen av verksamheten genom att köpa Kreugers anrika Tändstickspalatset på Västra Trädgårdsgatan i Stockholm för 450 Mkr. Säljare var Telia, som hade tänkt använda det som högkvarter för det sammanslagna Telia-Telenor.

Mohammed Al-Amoudi har även stora tillgångar i Etiopien, där han föddes 1941, och har bland annat byggt ett flertal hotell i huvudstaden Addis Abeba till vilka han lät Etiopian Air flyga in svensktillverkade badrumsdetaljer från Skavsta flygplats.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.