OM attackerar Londonbörsen

OM Gruppen, som äger Stockholmsbörsen, vill köpa den långt större Londonbörsen, LSE. Enligt LSE är OM:s tänkta bud, vilket LSE:s ordförande kategoriskt avvisar som ett hån, värt elva miljarder kronor. Även om OM Gruppen misslyckas med att köpa LSE, så kan den med sitt bud i alla fall fördröja, och kanske stoppa, LSE:s planerade fusion med Frankfurtbörsen, som skulle skapa en ny europeisk börsjätte.

Företagsköp

O-listenoterade LGP Telecom (f.d. Arkivator) som tillverkar utrustning för mobil telekommunikation, vill köpa branschkollegan Allgon. LGP erbjuder 0,56 nyemitterade aktier i LGP för varje Allgonaktie, vilket innebär en budpremie på 48 procent. Men Allgons styrelse tycker att budet är för snålt.

SEB lägger ett bud värt 2 miljarder kronor på utestående aktier i de tre baltiska bankerna Ühispank i Estland, Unibanka i Lettland och Vilniaus Bankas i Litauen. SEB är sedan tidigare majoritetsägare i de båda förstnämnda bankerna och äger drygt 40 i den sistnämnda.

Förhandlingar

Electrolux förhandlar om att köpa det amerikanska vitvaruföretaget Maytag, enligt New York Times. Priset uppges vara 37 miljarder kronor. Electrolux varken bekräftar eller dementerar uppgiften.

Övrigt

Volvo återkallar 116.000 bilar av modellen S 80. Anledningen är ett materialfel i framvagnens kulleder.

Klädhandelsföretaget New Wave kommer inte ta över det krisdrabbade e-handelsbolaget Dressmart. Detta sedan fyra minoritetsägare sagt nej till New Waves bud att överta bolagets aktier för en krona. Förmodligen återstår då bara konkurs för Dressmart.

Ekonomi & politik

Regeringen skriver upp tillväxtprognoserna för nästa år till nästan 3,5 procent av BNP, enligt finansminister Bosse Ringholm. I våras bedömde regeringen att tillväxten för 2001 skulle bli 2,9 procent.

Aldrig har svenska aktiebolag varit så kreditvärdiga som nu, konstaterar Upplysningscentralen, UC, efter att ha hårdgranskat räkenskaperna för 240.000 svenska aktiebolag. UC bedömer att endast 3 procent av företagen kommer att gå i konkurs under de närmaste två åren.

Personnytt

Alfred Bergs VD Harry Klagsbrun lämnar sin post av ”personliga skäl”. Han efterträds av aktiechefen Risto Silander, som tillträder under hösten.

Internationell politik

De tyska producentpriserna steg i juli med den högsta årstakten på nio år, vilket satte fart på inflationsoron och förväntningarna om att den europeiska centralbanken kommer att höja räntan. Samtidigt föll affärsklimatsindex i Tyskland markant i juli vilket komplicerar bilden; en räntehöjning kan hämma tillväxten ytterligare.

I USA föll efterfrågan på varaktiga varor som bilar, flygplan och halvledare i juli med den snabbaste takten på 42 år, vilket ses som ytterligare ett bevis för att den amerikanska ekonomin håller på att bromsa in.

Israels premiärminister Ehud Barak, socialdemokrat, har erbjudit högerpartiet Likud regeringssamarbete om fredsförhandlingarna med palestinierna inte lyckas. Med ett sådant skulle Baraks chanser att sitta kvar vid makten öka, men chansen till fred försvinna.

I USA har Clintonadministrationen presenterat riktlinjer för statlig forskning på mänskliga foster, liknande de som den brittiska regeringen nyligen lade fram. Frågan om kloning tas dock inte upp i det amerikanska dokumentet. De två dokumenten väntas sätta fart på andra länder, där sådan forskning antingen är förbjuden eller oreglerad.

Frågan är känslig i USA på grund av abortmotståndet.

Internationellt näringsliv

Deutsche Telekom tar ytterligare ett steg in på den amerikanska marknaden med köpet av lokala mobiloperatören Powertel. Det tyska före detta tyska televerket köpte nyligen amerikanska Voice Stream.

Wolfgang Keuntje, chef för T-Online, Europas största internetservicebolag, har oväntat avgått bara fem månader efter det att bolaget noterats. Ryktet säger att avgången beror på oenighet med huvudägaren Deutsche Telekom om expansionstakten.

Franska regeringen har beslutat om en komplicerad så kallad skönhetstävling med 14 kriterier och upp till 500 poäng när licenserna för tredje generationens mobiltelefoni ska säljas. Priset blir mycket lägre än vad auktionerna i Tyskland och Storbritannien genererat.

Schweiziska Nestlé, världens största livsmedelsföretag, rapporterar fördubblad tillväxttakt och 35 procents bättre nettovinst för första halvåret.

Tyska Lufthansa har redovisat 18 procents bättre halvårsvinst och höjt sin prognos för helåret. Aktien föll ändå, eftersom placerarna väntat sig ändå mer.

Lazard, en av världens ledande privatägda investmentbanker, kan komma att ändra sin komplicerade bolagsstruktur på grund av påtryckningar från minoritetsägarna, franska finansmannen Vincent Bolloré och schweiziska investmentbanken UBS Warburg.

Brittiska läkemedelsbolaget Glaxo Wellcome, som håller på att gå ihop med Smithkline Beecham, har fått potentiella storsäljaren, astmamedicinen Advair, godkänd i USA.

Belgiska flygbolaget Sabenas förlust sexfaldigades första halvåret, trots en elvaprocentig ökning av antalet passagerare. En följd av ineffektivitet, enligt högste chefen.

Sydafrikanska gruvbolaget Billiton har bjudit över kanadensiska Noranda och chilenska Codelco i kampen om kanadensiska Rio Algom, producent av fram för allt koppar.

Den japanska regeringen pumpar in ytterligare 278 miljarder kronor i nationaliserade problembanken Nippon Credit Bank för att underlätta försäljningen till internetinvesteraren Softbank. Summan är större än väntat, vilket väntas orsaka politiska kontroverser.

Japanska bolagen Dai-Ichi Mutual Life Insurance och Yasuda Fire & Marine Insurance överväger en allians som kan leda till bildandet av landets största försäkringsbolag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.