Opec till EU: Närmast omöjligt att ersätta rysk olja

Oljekartellen Opec säger att det är närmast omöjligt att ersätta rysk olja om leveranser stängs av på grund av sanktioner eller bojkotter. Det säger Opecs generalsekreterare Mohammed Barkindo enligt Reuters utsago.
Opec till EU: Närmast omöjligt att ersätta rysk olja - mohammad-barkindo-opec-700_binary_6974496.jpg
Opecs generalsekreterare Mohammed Barkindo.
“Med tanke på de nuvarande utsikterna för efterfrågan skulle det vara nästan omöjligt att ersätta en förlust av volymer av den här omfattningen”, citerar Reuters.

EU förlitar sig på rysk olja för cirka 25 procent av sin konsumtion och har bett Opec att öka utbudet av olja. Det sägs finnas en stark kultur om att “lämna politik” utanför dörrarna inom Opec+, i vilken även Ryssland ingår, och Barkindo har sagt att den kraftigt volatila marknaden beror på politiska faktorer och inte fundamenta i oljemarknaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.