Optimism på Wall Street efter jobbsiffror

USA-börserna steg på fredagen. Bränsle kom från sysselsättningsstatistiken som överträffade förväntningarna.

”Det här ses som positiva nyheter av marknaden eftersom det har validerats av en massa data som publicerats vilket ger stöd åt jobbtillväxt och ekonomisk tillväxt”, sade Jonathan Corpina vid Medidian Equity Partners i New York, till Bloomberg News.

”Jag tror inte det här alls kommer förändra Federal Reserves planer”, uppgav han vidare.

Dow Jones Industrial Average steg med 1,2 procent till 17.009. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 1,1 procent till 1.968 och Nasdaq Composite gick fram 1,0 procent till 4.476.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 2 punkter till 2,45 procent samtidigt som trettioårsräntan sjönk 2 punkter till 3,13 procent.

Den amerikanska sysselsättningsrapporten för september kom in starkare än väntat med 248.000 nya jobb i september. Förväntningarna låg på 215.000. Samtidigt reviderades augustisiffran upp med 38.000 jobb.

Arbetslösheten sjönk till 5,9 procent, den lägsta nivån sedan juli 2008. Här låg förväntningarna på 6,1 procent. I augusti var nivån 6,1 procent.

Jobbdatan visade också på oförändrade timlöner, att jämföra med förväntad uppgång på 0,2 procent.

Mylan steg 8,0 procent sedan läkemedelsbolaget höjt vinstprognoserna för tredje kvartalet och helåret. Flera produktgodkännande och lanseringar i USA uppgavs ligga bakom uppgången.

Bank of America Merrill Lynch nedgraderade CTC Media till underperform från tidigare neutral. CTC föll 9,3 procent till 5,77 dollar. Stockholmsnoterade MTG har en 38-procentig ägarandel i CTC.

Wellpoint var upp 3,1 procent. Hälsovårdsbolaget utökade sitt aktieåterköpsprogram med 5 miljarder dollar.

Walgreens jämförbara försäljning ökade med 7,9 procent i september. Aktien gick fram 1,7 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.