Oregelbundet på Wall Street efter bankoro

Börserna på Wall Street avslutade veckan i oregelbundet område efter europeisk bankoro och avvaktande marknader. Fredagens ensamma jätte i delårsflödet var Wells Fargo som släppte sina siffror i linje med investerares förväntningar.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp med 0,2 procent till 16.943. På den bredare marknaden är S&P 500 upp med 0,1 procent till 1.968 medan Nasdaq Composite ökade med 0,4 procent till 4.415.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned 1 punkt till 2,52 procent samtidigt som trettioårsräntan var ned med 2 punkter till 3,34 procent.

Det tunna rapportflödet dominerades av Wells Fargo som släppte sin rapport i linje med förväntningarna. Bolaget redovisade en nettoinkomstökning om 3,8 procent jämfört med föregående år, det mot bakgrund av minskade kostnader. Det är första gången sedan 2009 som banken inte ökat sin vinst per aktie jämfört med det tidigare kvartalet vilket fick aktien att tappa. Kursen var ned med 0,6 procent vid stängning.

Raymond James analytiker Anthony Polini kommenterade Wells Fargos delårsrapport som makro-indikator i en intervju hos CNBC.

”Jag tror att det är goda nyheter för den amerikanska ekonomin, de är en nationell bankplattform. Rapporten är en god indikator på att ekonomin är på bättringsvägen”, sade han.

Industri- och byggtillverkaren Fastenal sjönk med 4,6 procent efter att ha rapporterat in siffror för delåret under analytikernas förväntningar.

Michiganbaserade vitvarujätten Whirpool steg med 1,2 procent efter att en investeringsandel i italienska Indesit offentliggjorts.

På den internationella politiska arenan har fokus legat vid ekonomiskt tumult i Portugal och politiska stridigheter på Gazaremsan och i Irak.

Den portugisiska banken Banco Espirito Santo, som under torsdagen handelsstoppades efter ett kursfall på den portugisiska börsen, har nu börjat handlas igen. Banken uppges under fredagen inte stå inför solvensproblem, men skapar trots allt viss oro på de finansiella marknaderna.

Oljepriserna har gått upp till följd av oroligheterna i Mellanöstern. På Gazaremsan har flera personer rapporterats allvarligt skadade och dödsfall inträffat.

Den amerikanska presidenten Barack Obama talade med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och erbjöd att ”underlätta ett slut på fientligheterna”, enligt Vita huset.

Ökningen i oljepriser är dock främst orsakade av Iraks minskade produktion. Den internationella energiagenturen sa att irakisk produktion föll med 250.000 fat per dag förra månaden.

Avslutningsvis uppgav USA:s finansdepartement på fredagskvällen att den amerikanska staten hade ett budgetöverskott på 70,5 miljarder dollar i juni.

Nästa vecka är det fortsatt riktade blickar mot banksektorn och rapporterna därifrån. På måndag släpper Citigroup sin delårsrapport, fler rapporter så som JP Morgan and Chase och Johnson & Johnson väntas senare i veckan.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.