Oregelbundet på Wall Street inför centralbanksbesked

USA-börserna handlas oregelbundet under onsdagen inför ECB:s styrräntebesked som väntas på torsdag. En möjlig vapenvila i Ukraina och blandad statistik har dominerat nyhetsflödet. Apple var dagens surdeg.

Dow Jones Industrial Average stängde på plus 0,1 procent till 17.078. På den bredare marknaden sjönk S&P 500 med 0,1 procent till 2.001 och Nasdaq Composite sjönk med 0,6 procent till 4.573.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned med två punkter till 2,40 procent samtidigt som trettioårsräntan sjönk två punkter till 3,15 procent.

Utsikterna för en möjlig vapenvila i Ukraina stärkte köpviljan under den inledande handeln.

Putin har sagt att Ukraina och separatisterna ska komma överens om de slutliga villkoren för vapenvilan vid samtal i Minsk på fredag. Enligt Interfax uppger separatisterna att de är beredda att avsluta striderna om den ukrainska armén drar sig tillbaka.

Under handelsdagen inkom siffror som visade på en stark amerikansk fordonsförsäljning i augusti och en orderingång i industrin i juli som var något under förväntningarna.

Också Federal Reserves konjunkturuppdatering Beige Book inkom under onsdagskvällen. Den visade på ”ringa till måttlig” ekonomisk expansion.

”Det tar lång tid att smälta de nyheterna. Jag skulle säga att ECB är nästa vägvisare. Vi kommer att sitta på nålar inför något slags förkunnande av en uppköpsplan”, sade Art Hogan, marknadsstrateg på Wunderlich Securities till CNBC.

Apple var dagens sänke och aktien föll 4,2 procent från all-time high i onsdagshandeln. Därmed tappade bolaget omkring 26 miljoner dollar i marknadsvärde. Konkurrenten Samsung har under dagen presenterat två nya smartphones i Note-serien med större skärmar. Apples Iphone 6 förväntas presenteras under nästa vecka.

”Kanske investerare är oroliga för att Iphone 6 inte lever upp till förväntningarna”, sade Jack Ablin, investmentchef på BMO Private Bank till CNBC.

Volvos lastbilskonkurrent Navistar minskade nettoförlusten till 0,02 dollar per aktie i dess tredje kvarta, att jämföra med 3,06 dollar per aktie samma kvartal i fjol. Utfallet är även klart bättre än de -0,82 dollar per aktie som väntades, enligt Thomson-Reuters analytikerkonsensus. Aktien inledde uppåt men stängde på minus 0,2 procent.

Också General Motors sjönk 0,2 procent efter att försäljningssiffrorna för augusti blev en besvikelse. Försäljningen sjönk 1,2 procent mot förväntade -0,1 procent.

Även Ford har rapporterat försäljningssiffror som landade på plus 0,4 procent för samma månad mot förväntade -1,2 procent, vilket tydligen inte var övertygande nog. Ford sjönk 0,4 procent.

Infinity Pharmaceuticals blev en vinnare med en uppgång på 44 procent. Infinity har tecknat avtal med Abbvie om utveckling och marknadsföring av Duvelisib för behandling av blodcancer.

Delta Airlines föll 5,2 procent efter att bolaget sänkt sin vinstprognos för det tredje kvartalet och höjde prognosen för bränslepriserna. Inkomsten per säte ökade med 2 procent i augusti, vilket var under bolagets egna förväntningar.

Amazons finanschef Thomas Szkutak har meddelat att han tänker dra sig tillbaka under 2015, och efterföljs av Brian Olsavsky. Aktien föll 1,0 procent.

Concur Technologies ökade 8,6 procent då Bloomberg sent på tisdagen rapporterat att mjukvarubolaget överväger att lägga ut sig själva till försäljning.

Inför torsdagen riktas blickarna mot europeiska centralbankens ECB:s penningpolitiska besked, klockan 13.45 i morgon, svensk tid, följt av en mängd USA-data.

Fredagen inkluderar bland annat månadsutfallet för amerikansk sysselsättning och arbetslöshet.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.