Ortivus ordförande: ”Ett bolag med problem”

Ortivus styrelseordförande Erik Hedlund lämnar bolaget efter oenigheter med huvudägaren. "Den långsiktiga utvecklingen måste säkerställas, antingen genom förvärv eller en ny ägare", säger han till Affärsvärlden.

Under fredagsmorgonen meddelade medicinteknikbolaget Ortivus att styrelseordförande Erik Hedlund avgår på egen begäran. Detta efter oenigheter med huvudägaren Ponderus Invest.

– Ortivus är ett bolag med problem. Jag har kommit in i bolaget med en plan för hur vi ska ändra på den utveckling som bolaget har haft, säger han till Affärsvärlden.

Ponderus Invest äger nästan 31 procent av aktierna i Ortivus. Erik Hedlund kom in i bolaget i våras och har sedan dess arbetat för att ta fram en rekonstruktionsplan för att förbättra bolagets lönsamhet.

– Bolaget har problem med lönsamheten och har haft det i många år. Vi var eniga att vi skulle göra en återstart, men nu har vi har olika uppfattningar.

Erik Hedlund säger att Ortivus nu måste säkerställa sin långsiktiga överlevnad, antingen genom förvärv eller en ny ägare.

– Det finns problem med både produkten och marknadsbearbetningen. För att medtech-bolag ska bli framgångsrika måste det finnas en internationell bearbetning. Ortivus har bara försäljning i Sverige och lite i England, vilket är alldeles för lite för att säkerställa en långsiktig utveckling utav bolaget.

Peter Edwall, vd på Ponderus Invest, håller med om att bolaget har problem med lönsamheten.

– Det är ingen hemlighet att vi står inför en tuff utmaning, att digitalisera sjukvården gentemot kunder och deras infrastruktur. Vi har helt enkelt redovisat väldigt svag lönsamhet på grund av stora leveranser i England som har kostat väldigt mycket mer än vad vi räknat med, säger han till Affärsvärlden.

Han tycker det är tråkigt att Erik Hedlund lämnar sin post som styrelseordförande i bolaget.

– När man som huvudägare väljer ut en styrelse som inte finner varandra är det ju beklagligt. Men det är ju i människans natur att tycka olika, säger han.

Den avgående styrelseordföranden har lång erfarenhet av medicinteknikbranschen och är medgrundare till strålbehandlingsbolagen C-Rad och Raysearch. Han avgick som ordförande efter oenighet med huvudägaren även i Raysearch för ett drygt år sedan. Där har han dock kommit överens med kontrahenten Johan Löf – som förutom huvudägare även är vd i Raysearch – om att inte gå in på vad oenigheten bestod av, säger han till Nyhetsbyrån Direkt. Han har lämnade C-Rad 2014 där han också var ordförande i bolagsstyrelsen.

Ortivus B-aktie var ned 3,3 procent på fredagseftermiddagen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.