Oväntat hög norsk inflation – norska kronan stiger

Den norska kronan stärks efter att landets inflation drog uppåt i januari. För övrigt är rörelserna beskedliga efter helgen medan utvecklingen för coronaviruset fortsatt övervakas.
Oväntat hög norsk inflation – norska kronan stiger - krona-norge-affarsvarlden-700-394_binary_6830647.jpg

Vid 10.15-tiden var norsk krona 6 öre starkare mot euro till 10:12. Svensk krona var samtidigt kvar vid 10:58 mot euro samt ett par öre försvagad mot dollar till 9:66, sedan fredagseftermiddagen.

Den norska kärninflationen, KPI-JAE, steg oväntat mycket till 2,9 procent i januari. Analytiker hade räknat med en kärninflation på 2,0 procent, mot 1,8 procent i december.

”Så gott som samtliga underkomponenter drog upp kärninflationen”, skriver Nordea i en snabbkommentar.

Nordea bedömer att effekterna från den klart svagare norska kronan nu börjar visa sig i inflationen.

”Vi tror att de flesta faktorerna som drog upp kärninflationen under januari är engångseffekter som kommer att lindras framöver. Detta pekar mot att inflationen faller tillbaka mot målet om 2,0 procent”, skriver Nordea som inte räknar med att en högre inflation än Norges Bank räknat med ska föranleda en räntehöjning. Detta då mycket annan data överraskat på nedsidan, såsom landets tillväxt.

Den danska inflationen var 0,7 procent i januari, efter 0,8 procent i december. Svensk KPI väntas först i nästa vecka, Riksbankens nästa räntebesked kommer redan på onsdag.

SEB:s boprisindikator steg till 45 i februari jämfört med 43 i januari. Bara 8 procent tror nu på sjunkande priser, den lägsta noteringen på nära tre år.

Svenska och tyska räntor är i stort oförändrade jämfört med vid fredagens stängning av svensk räntemarknad.

Från tyskt håll har det framkommit att Annegret Kramp-Karrenbauer kommer att hoppa av som ledare för det tyska kristdemokratiska partiet CDU. Hon kommer således inte att kandidera som tysk förbundskansler.

De europeiska börserna är överlag något ned om än Stockholmsbörsen är något upp. De japanska börserna och Hongkongbörsen sjönk efter helgen medan indexen i Fastlandskina däremot var upp. Fortsatt oro över virusutbrottets konsekvenser bidrog till viss fortsatt nedåtpress på de asiatiska börserna på måndagen. Dessa nedgångarna dämpades dock efter besked om att Appleunderleverantören Foxconn fått grönt ljus för att återstarta viss produktion vid en viktig anläggning i Zheng Zhou och Kinabörserna vände alltså upp på plus.

KPI-inflationen i Kina steg till 5,4 procent i januari från 4,5 procent i december. Det var klart över väntade 4,9 procent och den högsta inflationstakten sedan oktober 2011.

Det är fortsatt livsmedelspriserna som drar upp inflationen i Kina, men även inflationen exklusive livsmedel steg i januari, till 1,6 procent från 1,3 procent i december.

Capital Economics noterade i ett kundbrev att säsongsvariationer och störningar kopplade till coronaviruset låg bakom inflationsuppgången i januari. Centralbanken (PBOC) väntas dock se igenom dessa temporära störningar vid beslut om penningpolitiken.

Yuanen har under morgonen åter vänt ned under 7-strecket gentemot dollarn. För övrigt på valutamarknaden är dollarn något stärkt mot euro och yen sedan fredagseftermiddagen.

USA-räntor uppvisar begränsade rörelser inför den nya veckan där måndagens USA-statistikagenda gapar tom medan KPI för januari kommer på onsdag. Fed-chefen Jeremy Powells penningpolitiska rapport till kongressen väntar vidare på tisdagen och onsdagen. Vidare står flera hållpunkter på fredagens USA-statistikagenda.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets