Pär Magnusson om det oväntade i Ingves räntebesked

Swedbanks räntestrateg Pär Magnusson kommenterar Riksbankens senaste räntebesked.

På förmiddagen, onsdagen den 21 december, offentliggjorde Riksbanken den nya reporäntan. Beskedet blev att räntan ligger kvar på -0,50 procent och att köpen av statsobligationer utökas med 30 miljarder kronor.

– Det var väntat. Den stora överraskningen var däremot att det var sådan oenhighet i direktionen. Det var tre reservanter, vilket är intressant eftersom det förmodligen blir svårare att göra penningpolitiken mer expansiv framöver, säger Pär Magnusson till Affärsvärlden.

Hur tror du kronan utvecklas framöver?
– Det finns en risk för att kronan går starkare än euron på grund av oenigheten i riksbanksdirektionen, vilket gör det svårare att hålla jämna steg med ECB.

I ett pressmeddelande skriver Riksbanken att “det är fortsatt mer sannolikt att räntan sänks än att den höjs den närmaste tiden”.

– Det var helt väntat. Det är ingen nyhet utan låg i tidigare prognoser, säger Pär Magnusson.

Tror du själv att det blir någon räntesänkning?
– Nej, det tror jag inte. Om kronan skulle stärkas mycket snabbt då kan det vara troligt, annars inte.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.