Pareto stuvar om i portföljen: Petar Storytel och spelar på Betsson

Paretos svenska modellportfölj har stigit med 15,7% sedan årsskiftet. Nu tar investmentbanken in Betsson, Telia och Xbrane i portföljen – samtidigt petas Storytel.
Pareto stuvar om i portföljen: Petar Storytel och spelar på Betsson - Kopia av nrep klövern arnhult
Pareto tar in Betsson, Telia och Xbrane till modellportföljen inför juli.
Förändringar under juni
In i portföljen: Betsson, Telia, Xbrane
Ut ur portföljen: Vicore Pharma, Gaming Innovation Group, Storytel

Pareto startade sin svenska modellportfölj i februari 2017. Portföljen innehåller alltid 10 aktier och månatliga förändringar görs baserat på analytikernas beslut. Sedan start har portföljen avkastat 264% (cirka 26,5% årligen), mot jämförelseindex (OMXSGI) 85%.

Under juni var det Filo Corp (+25,2%), Hexatronic (+19,2%) och Qleanair (+5,9%) som agerade draglok i Paretos portfölj. Sämsta aktie var Sedana Medical som gick ner 9,3% i juni.

TAR IN BETSSON

Under månaden gör investmentbanken tre förändringar i portföljen. Storytel, Gaming Innovation Group och Vicore Pharma plockas ut. Samtidigt tas Telia, Xbrane och Betsson in i portföljen.

”Betsson har haft flera starka kvartal i rad med både tillväxt och marginaler över förväntningarna, och vi tror att kvartalsrapporten för Q2 inte kommer vara annorlunda. Det nyligen genomförda förvärvet av Betfirst kommer att göra Betsson till en av de största sportspelsoperatörerna i Belgien, och partnerskapet med Groupe Partouche kommer att stärka den positionen”, skriver Pareto om inköpet.

Betsson värderas lågt relativt andra spelbolag. Och är en aktie som även finns i Afv-portföljen sedan februari i år. På Paretos prognoser för 2024E handlas aktien till 4,3x EV/Ebitda, vilket banken anser omotiverat givet bolagets starka framtidsutsikter.

En annan aktie som Pareto plockar in i juni är folkaktien Telia:

”Vi tror underprestationen för Telia jämfört med nordiska konkurrenter kommer vända under andra halvåret, med start vid Q2 rapporten som släpps i juli. Telia hade svagt fritt kassaflöde i Q1. Svagheten berodde dock främst på rörelsekapitalposter av engångskaraktär. Vi förväntar oss att kassaflödet kommer att förbättras i Q2 och stärkas ytterligare under andra halvåret 2023. I vårt scenario handlas aktien till en direktavkastning över 8%”, skriver Pareto.

STOR POTENTIAL I QLEANAIR & XBRANE

Ett av portföljbolagen där analytikerkåren på Pareto ser hög uppsida är Qleanair, som köptes in i början av förra månaden.

Qleanair säljer produkter inom luftrening och via tre segment. Största delen av försäljningen kommer från att sälja bås för inomhusrökning på den japanska marknaden. Afv skrev en analys och köpstämplade aktien under förra året.

Bolaget har sedan pandemiåret 2020 haft det tufft både tillväxt- och marginalmässigt. 2022 var särskilt dåligt och vinsten föll kraftigt. Sedan dess har en ny VD tillsatts och nu är alla tre segment i ”tillväxtläge”, menar Pareto.

”Ledningen hävdar att deras långsiktiga mål om organisk tillväxt på 10% med rörelsemarginal om 15–20% kommer att uppfyllas 2023. Vi tror att den nya VD:ns mer aggressiva fokus på försäljningsinitiativ kommer att löna sig inom en snar framtid och ser betydande potential i aktien”, skriver banken.

Under första kvartalet 2023 tjänade Qleanair 13,7% Ebit-marinal (15,9% justerat för engångsposter). Pareto förväntar sig att marginalen under helåret 2023 kommer förbättras kraftigt mot 2022. På investmentbankens estimat för 2023E handlas aktien till 5,6x EV/Ebit. Pareto har en köprekommendation på aktien med riktkurs på 60 kr/aktie (146% uppsida).

Andra aktier som Pareto rekommenderar köp i är Xbrane (226% uppsida), Camurus (14% uppsida) och Essity (18% uppsida).

HELA PORTFÖLJEN

Pareto portföljnnehav Riktkurs Uppsida
ADDvise          16,5 18%
Betsson           140 21%
Camurus           332 14%
Essity           350 22%
Filo Corp           290 38%
Hexatronic           175 112%
QleanAir             60 146%
Sedana Medical             50 72%
Telia Company             33 36%
Xbrane Biopharma           275 226%

Om du vill se hur det går för Pareto-bolagen och andra småbolag på Stockholmsbörsen ser du alltid det på Affärsvärldens site Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets