Penningtvättsutredning kring Danske Bank växer

Brottsutredningen om misstänkt penningtvätt genom Danske Banks estniska filial har utökats. Utredningen består nu av tio rättsfall som omfattar transaktioner på totalt två miljarder dollar.
Penningtvättsutredning kring Danske Bank växer - danske-bank_binary_6939567.jpg

Härvan kring Danske Banks filial i Estland är en av världens största penningtvättskandaler.

– Vi utreder fler än tio rättsfall som totalt omfattar upp till två miljarder dollar, säger en talesperson för den estniska åklagarmyndigheten.

Det motsvarar cirka 19 miljarder kronor.

Tidigare handlade det om två rättsfall och ett totalt transaktionsvärde på 300 miljoner dollar.

“Samarbetar”

“Självklart fortsätter vi att samarbeta med myndigheterna och dela med oss av det vi vet till utredningarna”, säger Danske Bank i ett uttalande.

I en egen utredning som offentliggjordes 2018 pekade Danske Bank ut misstänkta penningtvättstransaktioner till ett värde av 200 miljarder euro, under åren 2007–2015, genom den estniska filialen.

Danske Bank utreds också av myndigheter i bland annat USA, Danmark, Frankrike och Storbritannien och riskerar kraftiga böter.

Under 2018 greps 10 tidigare anställda på Danske Bank i Estland för misstankar om att de underlättat penningtvätten.

Den estniska finansinspektionen beslutade i februari i fjol att stänga Danske Banks verksamhet i landet.

Börskursen pressad

Nyheten om den utökade brottsutredningen hade endast marginell effekt på börskursen. I ett bredare sammanhang spädde det inte på oron nämnvärt, enligt Thomas Eskildsen, analytiker på Handelsbanken.

Danske Bank har tappat nära hälften av sitt börsvärde sedan skandalen rullades upp. Enligt Eskildsen rör den största oron potentiella böter från amerikanska myndigheter som är kända för att döma ut skyhöga belopp.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.