PERSTORP: Custos driver på

Custos vill driva fram en snabb strukturomvandling av sittportföljbolag Perstorp. Därför har Custos nu lagt ett bud pådelar av släkten Wendts A-aktier i Perstorp.

Custos kontrollerar idag drygt 14 procent av aktierna, med baranio procent av rösterna i Perstorp. Det räcker inte för läggatyngd bakom sin vilja att strukturomvandla kemikonglomeratet.Custos vill nu köpa två av åtta miljoner A-aktier. Erbjudandettill A-aktieägarna bottnar i att Custos-ledningen vill öka sittröstmässiga inflytande för att kunna driva igenom sinövergripande strategi. Den går ut på att verka som en aktivägare och kunna påverka utvecklingen i portföljbolagen. I falletPerstorp finns ett missnöje med svag kursutveckling. Om A–aktieägarna antar erbjudandet ökar Custos röststyrka från niotill 22 procent. Detta anses tillräckligt för att hamna iförarsätet. Att erbjudandet inte omfattar fler, eller samtliga,A-aktier tyder på att investmentbolaget inte ser släkten som enenhetlig ägarpart. 100-150 släktingar till Perstorps grundareWilhelm Wendt kontrollerar 60 procent av rösterna.

Den kulturrevolution som pågår i Perstorp sedan Custos fick nyaägare har dock stött på motstånd från ledningen, som avtradition haft stort inflytande på grund av det splittradeägandet. Detta tjänstemannastyre har förstärkts genom det gamlaCustos passiva ägarroll. (Perstorps VD satt tidigare i Custosstyrelse). Företagskulturen har präglats av storleksmaximeringsnarare än värdemaximering.

Den nya ledningen i Perstorp tycks dock besitta en störrepragmatism än den förra. Men nya Custos roll är förmodligen enviktig del i ledningens mer pragmatiska hållning kringstrukturen. VD Åke Fredriksson – en långvägare i kemikoncernenhar drivit en omvandlings- och förändringsprocess i ett par år.Bland annat har den förlustdrabbade fordonskomponentrörelsensålts.Nu verkar det emellertid finnas en spricka i styrelsen.Custos vill uppenbarligen få igenom en utdelning/börsnotering avden snabbväxande laminatgolvverksamheten. Affärsvärlden hartidigare argumenterat för att denna verksamhetsgren på det yvigaPerstorpsträdet borde kapas bort och marknadsnoteras, eftersomdet skulle lyfta fram golvsidans riktiga värde.

Motargumentet från ledningens sida är att det finns enintegrationskedja mellan golvsidan och den kemiska verksamheten(ytmaterialet laminat är en kemisk produkt) som inte kan brytasutan att viktiga synergier går förlorade. Enaktiemarknadsnotering av golvrörelsen skulle alltså förstöravärden. Ledningen har aldrig svarat på hur stora dessa synergierär.Utsikterna för att Custos skall lyckas är svårbedömda. Släktenär inte längre bunden av hembudsavtal, och många i den är säkertbesvikna på kursutvecklingen de senaste åren. Det finnsemellertid sentimentala och historiska band som kan sätta stoppför Custos ambitioner.

Å andra sidan skulle inte släkten överge sin kronjuvel helt ochhållet, eftersom budet är partiellt. Custos erbjudande antyderju att det finns ytterligare värde att plocka fram genomfortsatt strukturarbete. Jämfört med börskursen ger budet enpremie på 30 procent. Perstorp är dock värt mer än de 180 kronorsom Custos erbjudit.

BILDTEXT: Perstorps ordförande och förre VD Gösta Wiking tror påsynergierna i konglomeratet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.