Pfizers nya budkandidater

Den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer, som gjorde ett misslyckat försök att köpa Astra Zeneca i fjol, uppges ha ett antal andra bolag på uppköpsradarn.

Pfizer aviserade nyligen ett förvärv av det amerikanska forskningsbolaget Hospira. Prislappen var 17 miljarder dollar eller cirka 90 dollar per aktie, vilket motsvarade en budpremie på närmare 40 procent.

I jämförelse med de 120 miljarder dollar som Pfizer var beredda att betala för Astra Zeneca är Hospira-affären småpotatis. Därför anser många experter att den amerikanska läkemedelsjätten letar efter fler bolag att köpa.

– Du går inte från ett potentiellt storförvärv på 120 miljarder dollar till något som mer liknar en Hors-d’œuvre, säger John Boris på analysfirman Suntrust Humphrey.

Enligt honom kan Pzifer vara ute efter att köpa ett stort läkemedelsbolag och nämner Glaxosmithkline, Abbvie och Bristol-Myers Squibb som möjliga förvärv.

Kevin Kedra, analytiker på Gabelli & Co, tror att Pfizer är ute efter Actavis som precis aviserat ett förvärv av Botox-tillverkaren Allergan.

Ett annat bolag som nämns i spekulationerna är Mylan som Pfizer redan samarbetar med kring exempelvis läkemedlet Epipen, skriver Bloomberg.

 

 

nullnull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.