Pharmaciaavhoppare satsar på mobilt internet
Bakom bolaget står flera före detta anställda på Pharmacia och Astra Zeneca. Clinictrac bistår sedan med service och stöd under hela prövningsperioden inklusive kontakten med läkemedelsmyndigheten.
Allt som behövs med Clinitrac är en enkel handdator eller palm pilot, och ett mobilnummer till läkemedelsbolagets insamlingsbas. För patienterna räcker det med några enkla tryckknappningar för att registrera sitt hälsotillstånd. För läkemedelsbolagen betyder det att datan från den kliniska prövningen blir tillgänglig i realtid. Och patienten behöver aldrig bege sig till läkarmottagningen bara för att lämna över data över sitt hälsotillstånd.
Bakom Clinitrac står Ulf Jonströmers nystartade riskkapitalfond inom mobilt internet Brainheart Capital och riskkapitalbolaget Health Cap, med bland annat läkaren Björn Odlander. Tillsammans har de skjutit till 20 Mkr till företaget. Andra ägare är statliga Industrifonden och Servisen, med finansmannen Anders Lönnqvist.
”Det finns mycket pengar att spara på genom att förbättra kvalitén i insamlandet av data från patienterna. Dessutom kommer Clinitrac att bespara läkemedelsbolagen mycket tid för själva databearbetningen”, säger Andreas Segerros, VD för Clinitrac.
Andreas Segerro räknar med att läkemedelsindustrin kommer att kunna spara flera hundra miljoner kronor genom att använda Clinitracs metod för databehandling i realtid med hjälp av mobilt internet. Men den största vinsten ligger i att ett läkemedel kommer att kunna nå marknaden tidigare, vilket betyder mer försäljning. Att utveckla ett nytt läkemedelsbolag kostar uppskattningsvis 600-800 miljoner dollar, varav cirka 40-45 procent går till den kliniska prövningen.
”Kalkylen är enkel. Tänk dig 1000 patienter som ska behandlas i 120 dagar för hundra kronor per dag. Varje dag som sparas betyder 12 miljoner kronor för läkemedelsbolaget. Det finns alltså mycket att tjäna på att fånga upp patienter som faller bort eller gör fel under tiden”, säger Andreas Segerros och framhåller att upp till en fjärde delan av alla patienter brukar fylla i formulären felaktigt. En stora kostnad för läkemedelsbolagen är därför all personal som tvingas flyga runt och besöka läkare världen över för att stämma av hur undersökningen fortskrider.
Clinitrac grundades för två år sedan och har idag hunnit växa till 20 personer. Bland de anställda finns flera personer från Astrazeneca och Pharmacia. Henrik Linder, tidigare ansvarig för flera kliniska prövningar inom hjärt-och kärlområdet på Astra är ansvarig för den löpande verksamheten. Grundaren Thomas Eriksson har däremot ett förflutet som forskare och ingenjör. Han arbetar fortfarande i företaget.
För närvarande pågår pilotstudier tillsammans med bland annat Astra Zeneca. Verklig lansering av Clinitracs produkt sker mot slutet av 2001. Då ska organisationen byggas upp utomlands och antalet anställda växa till ungefär hundra stycken. Då behövs ytterligare hundra miljoner kronor, något som kan komma att införskaffas via en börsnotering.
Enligt Anderas Segerros lyser konkurrenterna fortfarande med sin frånvaro. ”Amerikanarna” har ännu inte förstått att mobilt internet kan användas i de här sammanhanget. Däremot finns det andra aktörer som samlat ihop klinisk information med hjälp av datorn. Ett sådant företag är Minidoc, men deras teknologilösning är komplicerad för patienten samtidigt som datan inte blir tillgänglig förrän nästa gång patienten besöker läkaren.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.