Politiska trenden från coronakrisen nu bruten

Socialdemokraterna har gynnats politiskt av pandemin och Sverigedemokraterna missgynnats. Den trenden tycks nu ha brutits, visar SVT/Novus för juni.
Stefan Löfven
Stefan Löfven, arkivbild. Foto: TT
Socialdemokraterna gick fram hela 8 procentenheter under perioden februari-maj. Debatten har dock förflyttats något kring den svenska strategin och dödstalen i Sverige är exempelvis flerdubbelt högre än i de nordiska grannländerna.

”De stora förändringarna är att Socialdemokraternas uppgång nu är bruten. Sverigedemokraterna planar ut efter tre månaders nedgång och Moderaterna fortsätter upp för tredje månaden i rad”, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Både Liberalerna och Miljöpartiet skulle åka ur riksdagen om det var val idag, vilket skulle ha stor politisk påverkan. Liberalerna lockar 3 procent och Miljöpartiet 3,4 procent.

Socialdemokraterna är störst med 30,6 procent följt av Moderaterna med 20,7 procent. Sverigedemokraterna får 18,4 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets