Portugisiska staten räddar krisbank

Portugals centralbank avslöjade sent på söndagen en plan för att rädda Banco Espírito Santo (BES), landets näst största bank. Planen innefattar statligt kapitalstöd samt en uppdelning av BES i en "frisk" bankverksamhet och en problemtillgångsenhet.

Totalt beräknar Bank of Portugal att BES behöver 4,9 miljarder euro i nytt kapital. Här ska landets bankräddningsfond bidra men den behöver först kapitaliseras med 4,4 miljarder euro, medel som delvis kommer att dras från en kredit inom 2011 års räddningsprogram för Portugal.

Det rapporterade The Wall Street Journal under natten till måndagen.

Bank of Portugal vill att BES nuvarande aktieägare samt innehavare av juniora obligationsinstrument ska ta förluster genom att bli kvar med problemdelen av banken, vilken ska avvecklas. Bland aktieägarna märks franska storbanken Credit Agricole, som ägt 14,6 procent av BES.

Däremot vill man att bankens inlåning samt innehavare av seniora obligationer ska gå skadelösa genom att bli kvar med den rekapitaliserade ”friska” banken.

I ett separat meddelade ska EU-kommissionen ha fastslagit att den föreslagna lösningen följer regelverket för statsstöd inom EU.

Utvecklingen följer avslöjanden om att BES finansierat grundarfamiljens konglomeratsliknande moderbolag. Konglomeratet samt fyra av dess rörelsebolag ansökte om konkursskydd i förra månaden. Portugisiska åklagare utreder nu affärerna mellan banken och storägarfamiljens bolag.

BES rapporterade en nettoförlust på 3,6 miljarder euro i onsdags. Enligt artikeln hade Bank of Portugal här snarare färväntat sig omkring -2 miljarder euro och centralbanken ska även ha överraskats av hur BES, emot dess instruktioner, under andra kvartalet valde att fortsätta öka exponeringen mot sitt moderbolag och relaterade bolag.

Tidningen noterar att Portugals centralbank så sent som för ett par veckor sedan uttalade att BES skulle ha haft tillräckligt med kapital för att klara av chockerna i dess moderbolag.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets