Positiv öppning väntas på Wall Street

Kurserna på New York-börserna väntas inleda strax över nollstrecket när torsdagens handel öppnar. Veckodatan från jobbmarknaden uppvisar färre arbetssökande än väntat och blickarna är nu riktade mot ECB:s besked kring den europeiska penningpolitiken.

S&P 500-terminen är klockan 15.04 0,4 procent över fair value medan Nasdaq 100-terminen handlas 0,3 procent över.

Det ryska importförbudet mot länder som tidigare infört sanktioner mot Ryssland, bland annat EU och USA, hänger i luften. EU har låtit meddela att de beklagar det ryska förbudet och planerar att återkomma med svarsåtgärder. EU kommunicerar också att de står fast vid att sanktionerna mot Ryssland är rätt väg för att trappa ned konflikten i Ukraina och uppmanar fler att ställa sig bakom beslutet.

Från USA har Laura Lucas, talesman för Barack Obamas säkerhetsråd kommenterat ärendet:

”Att slå tillbaka mot västerländska företag eller länder innebär bara en fördjupning av Rysslands internationella isolering, vilket medför ytterligare skador på den egna ekonomin. Vi kommer att fortsätta uppmana Ryssland att vidta omedelbara åtgärder för att trappa ned konflikten och stabilisera läget i Ukraina”, säger hon till Bloomberg.

Det ryska importförbudet gäller frukt, grönsaker, kött, fisk, mjölk och mejeriprodukter från USA, Europa, Australien, Kanada och Norge. Förbudet gäller under ett år efter att länderna infört sanktioner mot Ryssland.

Inför börsöppningen släpptes veckostatistik från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet. Antalet nya arbetssökande i USA uppgick till 289.000 under förra veckan. Marknaden hade räknat med att antalet skulle uppgå till 305.000. Utfallet är en nedgång med 14.000 jämfört med föregående veckas reviderade utfall på 303.000 (preliminärt 302.000).

En låg siffra kan anses negativt för obligationspriserna eftersom få arbetssökande ökar inflationstrycket från arbetsmarknaden. En låg siffra innebär å andra sidan samtidigt tecken på bättre ekonomisk utveckling, vilket tenderar att missgynna obligationspriserna.

Också siffror över USA:s konsumentförtroende släpptes inför handelsöppningen. Den långsamma återhämtningen i privatkonsumtionen har tyngt återhämtningen från krisen. Även om konsumtionen har varit något starkare under de senaste kvartalen, har återhämtningen fortfarande varit svag jämfört med tidigare cykler.

”En förklaring till det kan vara att låga förväntningar om den framtida löneutvecklingen”, skriver Jonathan McCarthy, ekonom vid New York Fed på centralbankens blogg Liberty Street.

Ett bolag vars aktie tjuvstartat i förhandeln är Orbitz som levererar intäkter över förväntan i sin delårsrapport för det andra kvartalet. Aktien handlas upp 5 procent i förhandeln.

Läkemedelsbolaget Mylan, som tidigare uppvaktat svenska Meda, handlas ned i förhandeln till följd av en dyster rapport med intäktstapp under andra kvartalet i år. Aktien noterar -1 procent.

Blickarna riktas just nu över Atlanten mot den europeiska centralbanken som innan börsöppningen håller presskonferens kring beslutet om att lämna styrräntan oförändrad.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.