Powell varnar för utmanande månader framöver trots vaccinframgång

Federal Reserves ordförande Jerome Powell höll ett tal under torsdagskvällen där han varnade för de ekonomiska utmaningarna i USA på kort sikt från covid-19.
Jerome Powell, ordförande för Federal Reserve.
Federal Reserves Jerome Powell. Foto: Stefani Reynolds/TT
Dessa uttalanden gavs mot bakgrund av beskedet från Pfizer tidigare i veckan om att man utvecklat ett effektivt coronavaccin. Senare denna månad väntas också Moderna komma med ett besked om vaccinutvecklingen.

Medan vaccinet blir av hjälp på medellång sikt är det svårare att veta vilken påverkan viruset får på ekonomin på kort sikt, uppgav Powell.

”De närmaste månaderna kan komma att bli utmanande”, sade han och efterfrågade mer stimulanser både från penningpolitiken och finanspolitiken.

Powells tal fick amerikanska börserna att vända nedåt på torsdagen och stänga på minus. Samma trend har synts i Asienhandeln under natten och väntas fortsätta när de europeiska börserna öppnar på fredagen sett till terminerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.