Pris till aktieskribent i Björn Davegårdhs anda

För femte gången har en meriterad aktieskribent korats till vinnare av priset Björn Davegårdhs Minne. I år blev det tidningen Aktiespararens stjärnanalytiker Dag Rolander som vann.
Pris till aktieskribent i Björn Davegårdhs anda - dagge och perka
Dag Rolander väljer en klocka.

”Jag bugar och höjer en bägare till minne av Björn som förblir ett föredöme för mig och många andra skribenter. Aktier är inte alltid roligt men att hålla uppe humöret är rätt melodi. Inte minst det begrep Björn och kanske jag”, säger Dag Rolander till Affärsvärlden apropå priset och det svårnavigerade börsläget.

”Dag är extremt kunnig, har studerat vid Harvard i USA och är nästan doktor från Handelshögskolan i Stockholm”, var några av lovorden från juryns ordförande Jesper Davegårdh.

Pionjären Björn Davegårdh

Björn Davegårdh var Dagens Industris förste börskrönikör och grundare av tidningen Börsveckan. Dagens Industri blev, med Björn Davegårdh i spetsen, snabbt dominerande i svensk press med att ge konkreta råd beträffande aktieplaceringar.
Börsveckan startade Björn Davegårdh med ambitionen att främst belysa mindre börsbolag, som ofta inte bevakades av vare sig tidningarna eller bankernas analytiker.
Björn Davegårdh skrev om aktier på ett sätt som var begripligt även för människor som annars stod långt från aktiemarknaden.

Till minne av Björn Davegårdh utdelas årligen ett pris till en journalist som bevakar börs, företagande eller ekonomi i Björn Davegårdhs anda. Några saker som kännetecknar denna anda är:

  • Att kunna beskriva ett komplicerat material på ett begripligt sätt.
  • Positiv journalistik. Att inte bara fokusera på problem och felaktigheter utan istället ofta lyfta fram det positiva och se möjligheter.
  • Människan i centrum. Fokus på enskilda människor och företagare och vad de kan åstadkomma.
  • Gott humör. Att skildra med humor, värme och lekfullhet.
  • Både i bemärkelsen seriositet och att våga ta okonventionella ståndpunkter.

På bilden ovan ses Jesper Davegårdh (till vänster) samtidigt som Dag Rolander hämtar sitt pris i form av en klocka av det exklusiva märket Sjöö Sandström. Priset har tillkommit tack vare Financial Hearings grundare och ordförande Per-Erik Holmström (till höger). Priset delades ut samtidigt med ett antal andra priser till aktieanalytiker och ekonomimedia som en del av Financial Hearings årliga Analytikerranking.

Prisets syfte

I en tid när redaktioner krymper och tempot ökar är det viktigare än någonsin att det finns kvalificerade ekonomijournalister som med själ och hjärta beskriver det fantastiska och spännande med börs och företagande. Priset Björn Davegårdhs Minne syftar till att främja detta.

Juryns motivering löd:

”Dag Rolander är en mycket skarp börsskribent, som dessutom besitter en djup kunskap i ämnet företagsvärderingar. Hans analysförmåga ligger långt utöver det vanliga. Han har dessutom, liksom Björn Davegårdh, en visionär förmåga. En utveckling som många bedömer som osannolik kan för Dag Rolander ge upphov till ett intressant investeringsval. ’Även en grekisk bank kan bli en vinnare på både kort och lång sikt.’

Juryn består av Jesper Davegårdh, Tore Davegårdh, Peter Benson, Annica Gerentz, Herman Sjöberg och Gabriel Isskander. Jesper Davegårdh är Björns äldste son. Övriga i juryn har lång erfarenhet från ekonomimedia i allmänhet och Dagens Industri eller Börsveckan i synnerhet.

Pristagare genom åren

2020 – Dag Rolander

2019 – Gabriel Isskander

2018 – Anna Ekelund

2017 – Tomas Linnala (postumt)

2016 – Peter Benson

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.