Protect Data: Säker IT-aktie

Protect Data är ett av börsens undervärderade programvaruföretag. Nyheter om det egenutvecklade krypteringsprogrammet kan ge kraftiga kurslyft.

Att köpa aktier i IT-säkerhetsföretaget Protect Data är att hoppas på nyheter. Positiva nyheter om företagets produkter blir en trampolin för rejäla kurslyft. Samtidigt är en utdragen tystnad ett varningstecken eftersom företaget verkar på ett område präglat av stark teknisk och marknadsmässig utveckling, där det inte bara gäller att ta fram de tekniskt bästa lösningarna utan även att sälja dem. Hälsan tiger inte still i denna bransch.

Protect Data består i princip av två delar. Företaget är dels en kvalificerad återförsäljare på den nordiska marknaden av andra tillverkares säkerhetsprogram. Där kan Protect Data kombinera andras och egna produkter till större säkerhetslösningar. Exempel är system som löser säkerhetsproblem som är förknippade med elektroniska transaktioner, som mottagar- och avsändarcertifiering, tidsstämpling, integritets- och sekretesskydd.

Protect Data representerar programvaruföretag som kanadensiska Entrust, Newbridge Networks och amerikanska Internet Security Systems (ISS), och Secure Computing och franska ActiveCard. I dagsläget svarar denna verksamhet för den absoluta merparten av företagets omsättning.

Den andra delen utgörs av bolagets egen krypteringsprogramvara Protect, som kommer att namnändras till det mindre generiska namnet Pointsec när den nya versionen lanseras. Pointsec är en programvara som genom kryptering och skapandet av en personlig “nyckel” skyddar datorer och mobiltelefoner, handdatorer och annan internetuppkopplad utrustning mot obehörig användning. Inom detta område har Protect Data den minst sagt ambitiösa målsättningen att bli det ledande företaget i världen.

Uppdelning trolig

Men långsiktigt verkar inte bolagets struktur, kombinationen mellan regional systemsäljare av andras produkter och utvecklare av en egen global produkt, vara hållbar. Även om företagsledningen säger att konfliktytan gentemot andra leverantörer är små så lär en uppdelning av koncernen komma, när och om den egna programvaran slår igenom internationellt.

Protect Data kunde redovisa en mycket kraftig omsättningstillväxt, 127 procent, för årets andra kvartal jämfört med samma period i fjol. Förra årets förlust på drygt fyra miljoner kronor kunde också vändas till en vinst på 11 miljoner kronor för det andra kvartalet.

Mycket tyder också på att försäljningsutvecklingen kommer att vara fortsatt stark under hösten. Bland annat presenterades en affär inom området användaridentifiering med Föreningssparbanken på 50 miljoner kronor, som faktureras under andra halvåret.

Den starka försäljningsutvecklingen visar tydligt att säkerhetsfrågorna har fått en väsentligt höjd prioritet i takt med näringslivets allt tyngre satsningar på e-handel, där lösningar på säkerhetsproblemen är av vital betydelse för att generera intäkter. Sannolikt kommer Protect Datas omsättning för helåret därför att fördubblas och överstiga 300 miljoner kronor i år. Därmed framstår inte Protect Datas målsättning att nå en omsättning på 500 miljoner kronor för 2002 som särskilt aggressiv.

Halverad omsättning

Men allt är inte entydigt positivt. Den svaga försäljningen av den egna programvaran är ett stort bekymmer för värderingen av företaget. För det första halvåret sjönk omsättningen till knappt 4 miljoner kronor, jämfört med 8 miljoner under samma period i fjol.

Företaget förklarade detta med att implementeringsarbetet hos befintliga kunder, såsom Volvo, Ericsson och Cap Gemini har tagit längre tid än beräknat.

Udden av denna negativa utveckling bröts emellertid av att företaget efter rapportperioden kunde presentera en ny affär med Cisco, som har tecknat ett treårigt hyresavtal om att använda Pointsec för att skydda företagets 40.000 datorer. Den affären innebär att Protect Data har fått en internationellt mycket betydelsefull referenskund.

Kommer ytterligare större order som visar på Pointsecs potential så lär det få stor betydelse för kursutvecklingen.

Det finns emellertid några bedömare som betvivlar produktens potential. Det svenska IT-säkerhetsföretaget Dynasoft som numera ingår i amerikanska RSA Security utvecklade en liknande produkt som Protect, men den kasserades av de nya ägarna. Men RSA:s omdöme är kanske heller inte det bästa. Företaget sålde exempelvis ut krypteringsföretaget Verisign till de anställda för några år sedan. Verisign värderas i dag till drygt 33 miljarder dollar, vilket är 16 gånger mer än RSA.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF