Storägare sågar Dustins miljardemission – lämnar valberedningen i protest

En av storägarna i Dustin, Protector Forsikring, med Jonas Backman i spetsen, är starkt kritiska till den aviserade nyemissionen på 1,75 miljarder och lämnar valberedningen i protest.
Storägare sågar Dustins miljardemission – lämnar valberedningen i protest - Dustin Axel Johnson
Dustins VD Johan Karlsson och VD för storägaren Axel Johnson Gruppen, Mia Brunell Livfors.

Dustin aviserade i samband med bokslutet som släpptes under onsdagsmorgonen att bolaget ska genomföra en företrädesemission på 1,75 miljarder kronor. Aktien föll kraftigt på beskedet och börsvärdet är nu 1,8 miljarder kronor – alltså ungefär på samma nivå som den föreslagna emissionen.

Åttonde största ägaren, Protector Forsikring, innehar 2,4% av aktierna och är starkt kritiska till företrädesemissionen. Skälet till det är att de menar att den föreslagna nyemissionen kommer att leda till en ökad ägarandel för storägaren Axel Johnson Gruppen som just nu innehar 33,8% av aktierna i Dustin och garanterar emissionen till 100%.

Tydlig intressekonflikt

I ett öppet brev skriver Protector bland annat att Dustin tar in för mycket pengar till en kurs långt under fundamentalt värde.

Protector pekar på att bolaget värderas till rabatt mot ett tidigare budpliktsbudet på 28,50 kronor (som av styrelsen inte bedömde motsvara bolagets värde) samt till en rabatt mot jämförbara konkurrenter.

Med tanke för detta menar Protector att det finns en tydlig intressekonflikt då emissionen innebär en kraftig värdeöverföring till huvudägaren på bekostnad av andra aktieägare.

Dessutom anser man att kapitalbehovet inte nödvändigtvis är akut eftersom marknaden sannolikt kan börja normaliseras tidigt under 2024.

Lämnar valberedningen

”Vi har inte på 30 års erfarenhet sett en nyemission av denna utspädningseffekt om det inte var den absolut sista utvägen”, skriver Protector Forsiking i sitt brev apropå nyemissionen.

Protectors representant Jonas Backman har valt att lämna Dustins valberedning i protest mot emissionsbeslutet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets