Räddningpaket fick Wall Street att rusa
Bank- och finansaktier agerade draglok och på flera håll noterades smått overkliga uppgångar efter nyheten om den amerikanska regeringens massiva plan för att lösa problemen på finansmarknaden.
Dow Jones Industrial Average-index slutade 3,4 procent högre, på 11.388. S&P 500-index steg med 4,0 procent, till 1.255, medan Nasdaq Composite noterades 3,4 procent högre, på 2.274.
Omsättningen på New York Stock Exchange uppgick till rejäla 3,0 miljarder aktier medan hela 3,9 miljarder aktier bytte ägare på Nasdaq.
Klockan 16.00 presenterade USA:s finansminister Henry Paulson officiellt den omfattade räddningsplan för bank- och finanssektorn, som dock till stor del läckt ut redan under torsdagen.
Planen består framförallt av de tre delarna; Fed-köp av värdepapper utgivna av Fannie Mae och Freddie Mac från primary dealers samt ökad utlåning till banker, insättningsgarantier för penningmarknadsfonder, och förbud mot blankning av 799 finansiella företag under 10 handelsdagar.
Det som inte tidigare var känt men som framkom vid presskonferensen klockan 16.00 var att Fannie Mae och Freddie Mac kommer att utöka sina köp av bolånepapper samt att finansdepartementet kommer att utöka sitt eget program för köp av sådana värdepapper. Bolån som inte handlas och som är svåra att värdera “kräver det kreditflöde”, ljöd motiveringen från Henrik Paulson.
– Regeringen har återingjutit förtroende i marknaden. Det fungerar åtminstone på kort sikt, säger Robert Doll, vid Black Rock till Bloomberg News.
Bland bolagen på börsen var det av naturliga skäl framförallt bank- och finansaktier som noterade de kraftigaste uppgångarna.
Morgan Stanley, som tidigare under veckan pressats efter spekulationer om att bolaget inte kommer klara sig på egen hand, steg 20,7 procent samtidigt som den också ifrågasatta investmentbankkollegan Goldman Sachs avancerade 20,2 procent.
Bland de vanliga bankerna noterades Bank of America 22,6 procent högre medan JP Morgan var upp med 16,7 procent.
Citigroup, som överväger ett bud på Washington Mutual, avancerade 22,7 procent. Washington Mutual var upp 42,1 procent.
Wachovia, som medgett att det för samtal med Morgan Stanley, klättrade 29,3 procent. Krisdrabbade försäkringsjätten AIG handlades upp 43,1 procent efter att bolagets vd sagt att han hoppas kunna hålla kvar så många av de stora försäkringsverksamheterna som möjligt efter att ha sålt av tillgångar för att betala igen det statliga lån som beviljades på onsdagen.
General Motors, som via dotterbolaget GMAC-arm har exponering mot bolånemarknaden, klättrade 14,7 procent.
General Electric avancerade 7,4 procent efter nyheten att bolaget ansökt hos SEC att få ingå i samlingen bolag där blankning begränsas.
Mjukvarutillverkaren Oracle steg 7,0 procent i spåren av en oväntat bra kvartalsrapport efter torsdagens stängning.
På nedsidan fanns framförallt ett antal konsumentvarubolag tyngde av en prisökning på råolja med över 6 dollar per fat. Wal-Mart gick sämst på Dow Jones och föll 2,9 procent, medan Proctor & Gamble och Coca-Cola tappade 2,3 respektive 1,3 procent.
På obligationsmarknaden steg de korta räntorna markant sedan marknadens aptit för risk återkommit. Tioåringen noterades 24 punkter högre, på 3,79 procent.
Ericsson avslutade dagen 1:31 öre högre, jämfört med fredagens stängning i Stockholm.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.