Räntor och valutor:Smörjer oljemarknaden
Rekordlåga lager på eldningsolja ligger bakom president Bill Clintons beslut att lätta på landets strategiska oljereserver. Närmare fem procent av USA:s oljebuffert ska under 30 dagar portioneras ut till marknaden, en icke föraktlig intervention på en av världens mest genomlysta råvarumarknader. Målet är att trygga hushållens energiförsörjning inför en annalkande vinter och att samtidigt få ned priset på eldningsolja.
Priset föll tio procent
Förra veckans offentliggörande av planerarna att minska reserverna fick oljepriset att falla med 10 procent. Nedgången fortsatte sedan ytterligare i måndags då priset sjönk till 30,59 dollar per fat Nordsjöolja för leverans i november. Oljeprisets till synes ohejdbara vandring mot 40 dollarstrecket har därmed fått sig en knäck. Åtminstone tillfälligt.
Experter ifrågasätter redan om reservoljan verkligen kommer att nå ut till marknaden. Uppgifter gör gällande att det övervägande handlar om olja med höga svavelhalter som först efter bearbetning kan komma att användas som eldningsolja. Vidare sägs det vara långt ifrån självklart att raffinaderierna är beredda att befatta sig med denna typ av olja.
Ett annat orosmoln är Irak som anklagar Kuwait för att ha stulit olja. En stegring av den konflikten kan snabbt försätta hela oljemarknaden i gungning med stigande priser som följd.
Optimisterna räknar dock redan till vintern med fallande priser. Som förklaring anges Opecländernas kraftigt höjda oljeproduktion som då väntas slå igenom. Hur det blir med den saken återstår att se. I dagsläget tycks nämligen inte bristen på olja vara problemet utan snarast de tomma lagren. Det är en situation som orsakats av raffinaderier som av rädsla för framtida prisfall inte velat dra på sig lager med dyrköpt olja.
Producerar mer
Men tolkningen av befintlig statistik om tillgång och utbud av olja på världsmarknaden är långt ifrån entydig. Enligt kritikerna producerar Opec redan i dag mer än vad marknaden efterfrågar och frågan är var all olja tar vägen. Gömmer Opecländerna oljan i hemliga lager eller mellanlagras den på tankfartyg i väntan på ännu bättre tider?
De internationella kapitalmarknaderna har hittills stått tämligen oberörda av oljeprisutvecklingen. För även om oljepriserna nominellt ökat till samma höga nivå som rådde under 1980-talets mitt så är de reala talen lägre. Tjänstesektorns allt större andel av produktionen, men även en effektivare energianvändning har dessutom gjort industriländerna okänsligare för oljepriset.
Bromsklossen
Men inte minst helgens G-7-möte pekar på en växande oro bland politikerna. Oljans ihållande prisuppgång hotar att utvecklas till en allvarlig bromskloss för världskonjunkturen och kan bli ett inflationsspöke. Stigande oljepriser i dollar i kombination med en svagare euro gör det svårt för EMU-länderna att leva upp till målet om högst två procents inflation.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.