Regeringen kan införa skärpta regler för partilotterier

Regeringens utredare föreslår att reglerna för partilotter skärps, vilket kan, om det klubbas igenom, slå hårt mot Socialdemokraterna som är det parti som drar in mest pengar på sina lotterier.
Regeringen kan införa skärpta regler för partilotterier - WEB_INRIKES
Finansmarknadsminister Niklas Wykman och utredare Gunnar Larsson håller en pressträff i samband med att utredningen om reglering av partipolitiska lotterier redovisar sitt uppdrag. Foto: Samuel Steén/TT

Ett av de två alternativen som föreslås är att förbjuda denna typen av spel helt. Det andra alternativet går ut på att införa restriktioner som att inte längre kunna sälja lotter på kredit, införa begränsningar på bonus, samt att införa en beskattning på denna typen av spel. Därtill måste det tydligt framgå vem som är förmånstagare, framgår det av ett pressmeddelande från Finansdepartementet.

Partipolitiska lotterier har varit tillåtna sedan 1960.

Enligt Sveriges Radio gjorde Socialdemokraterna en vinst på 42 miljoner kronor år 2022 på sina spel, medan Moderaterna gjorde en mer blygsam vinst på 1,5 miljoner kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets