Regeringen överväger speciallag för att kunna ge Cementa tillfälligt tillstånd

Efter domen mot bolaget Cementa kräver oppositionen och branschföreträdare att regeringen ska agera. Nu övervägs en ny lagstiftning som i krisläge kan ge Cementa ett tillfälligt tillstånd.
Ibrahim Baylan
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) intervjuas av journalister efter regeringens pressfika tidigare i sommar. Foto: Nils-Petter Nilsson / TT

Under onsdagen mötte näringslivsminister Ibrahim Baylan (S) riksdagens näringsutskott och företrädare för byggbranschen i hopp om att kunna undvika ett produktionsstopp av cement i höst, rapporterar TT. Detta skedde efter att Mark- och miljödomstolen nekade bolaget Cementas ansökan om fortsatt kalkbrytning på Gotland. Cementa dominerar produktionen av cement i Sverige, där 75 % av produktionen kommer från anläggningen på Gotland. Både riksdagens näringsutskott, fack och arbetsgivare från bygg- och gruvnäringen kräver att regeringen ska agera och upprätta en tidsplan för att förhindra cementbristen.

Läs också:

Cementas öde i händerna på regeringen

Bristen på besked en besvikelse

Efter onsdagens möte var oppositionen inte nöjda.
”Det som krävs nu är att regeringen gör klar och offentliggör sin konsekvensanalys och presenterar en plan för att säkra cement i Sverige”, säger Lars Hjälmered (M), ordförande i utskottet efter mötet med Baylan.
Hjälmered säger sig vara besviken över bristen på besked från näringsministern. Han får medhåll av Mattias Bäckström Johansson (SD).
”Han hade inget konkret att leverera, det är en besvikelse med tanke på att det har gått ett antal veckor då man hade kunnat fundera över vad som kan göras”, säger Bäckström Johansson.

Överväger undantagslag

En oberoende konsultrapport har beställts, för att undersöka vilka samhällseffekter en eventuell cementbrist kan få. Denna rapport, tillsammans med regeringen egna analys, kommer bli en viktig faktor i regeringens beslut, skriver TT. Om det visar sig att konsekvenser blir av allvarlig sort undersöks möjligheten att regeringen kan upprätta en speciallag, som kan ge produktionen tillfälligt tillstånd.