Regeringen presenterar åtgärder mot utländska investeringar som hotar svensk säkerhet

Regeringen vidtar flera åtgärder mot utländska direktinvesteringar som hotar svensk säkerhet och allmän ordning.
Regeringen presenterar åtgärder mot utländska investeringar som hotar svensk säkerhet - anna-hallberg-900
Anna Hallberg, utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor, under en gemensam pressträff om utländska direktinvesteringar. Foto: Jessica Gow / TT

Bland annat ska FOI i samråd med Inspektionen för strategiska produkter (ISP), Försvarsmakten, FMV och Säkerhetspolisen, genomföra en studie om utländska investeringar i skyddsvärda verksamheter. Uppdraget ska redovisas senast den 30 november i år.

En annan åtgärd är att ISP får befogenhet att hämta in uppgifter om utländska bolag.

”Den pågående coronapandemin kan komma att öka riskerna för att utländska aktörer gör investeringar i svenskt näringsliv och strategisk infrastruktur i syfte att komma åt värdefull teknologi och information på ett sätt som hotar Sveriges säkerhet. ISP och FOI ges därför i uppdrag att stärka arbetet mot utländska direktinvesteringar inom skyddsvärda områden ytterligare”, framgår det av ett pressmeddelande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets