Regeringen vill satsa 45 miljarder för att lyfta Sverige ur krisen

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna lägger fram åtgärder och reformer värda 45 miljarder kronor i vårpropositionen. Det skriver Magdalena Andersson (S), finansminister, och Åsa Lindhagen (MP), biträdande finansminister, på DN Debatt.
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen och finansminister Magdalena Andersson.
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen och finansminister Magdalena Andersson. Foto: Jessica Gow / TT
I vårpropositionen föreslås även förlängda och förstärkta krisåtgärder mot pandemin.

Regeringen tillför 1,7 miljarder kronor till vaccinationsprogrammet, 2 miljarder för sjukvården för att hantera den så kallade vårdskulden och testning och spårning stärks med 1,65 miljarder. Vidare kommer stanna hemma-åtgärder som karensersättning och undantaget från läkarintyg att gälla till halvårsskiftet. Därefter föreslås åtgärderna gälla tills dess att vaccinationsmålet är uppnått. Sjukpenning förlängs också för de som väntar på uppskjuten vård.

Stödet till kultursektorn och idrottsrörelsen samt de delar av näringslivet som är hårt drabbat av krisen förlängs. Medier skall få stöd för att kunna distribuera tidningar i hela landet.

Vad gäller skolan kommer det att tillsättas extra resurser för att hantera de barn som hamnat efter. Det kommer även att ske avgiftsfria och smittsäkra lovaktiviteter. Vissa familjer får också ett förstärkt bostadsbidrag.

Inom miljön understöds kollektivtrafiken och planerna på ett nationellt biljettsystem går vidare.

Kriminalitet. Inom detta området skall projektet ”Sluta skjuta” spridas till fler platser. Vidare stärks arbetet med att hantera återfallsförbrytare.

”Pandemin kommer att påverka Sverige under lång tid. Såväl restriktioner som krisåtgärder kommer att behövas ytterligare en tid, men nu lägger vi också grunden för att bygga Sverige starkare efter pandemin. Vi ska jobba Sverige ur krisen tillsammans och bygga samhället starkare och mer hållbart än före pandemin”, avslutar duon.