Rejäl storstädning väntar

Läkemedelsutvecklaren Karolinska Development är i kris. Det blir värre innan det blir bättre.

Fyra före detta verkställande direktörer på avlöningslistan i den färska års­redovisningen. En omständighet som ensam är tillräcklig för att förstå att Karolinska Development (KD) är ett bolag i kris.

Bolagets nye vd, nummer fem i ordningen sedan i höstas, den sedan i januari inkallade belgaren Jim Van heusden, har inlett med att rensa ut så många skelett i garderoberna att bolaget alltmer påminner om ett skräckens hus. Flera forskningsprojekt läggs ned och andra säljs. Ett av de projekt som tidigare förts fram som ett av de mest lovande, en nyutvecklad cancermedicinkandidat i bolaget Axelar, säljs ut till Östersjöstiftelsen, en av huvudägarna i KD, för en spottstyver. Bolaget skrev i kvartalsrapporten i maj ned värdet på olika tillgångar med en kvarts miljard kronor.

Mer besk medicin är att vänta:

– Vi har tagit och kommer att behöva ta ett antal svåra beslut för att fokusera våra resurser på de bolag som har störst möjlighet att generera attraktiv avkastning för våra aktieägare, säger Van heusden i kvartalsrapporten.

Denne sågar företrädaren Torbjörn Bjerkes strategi och har på kort tid funnit en lång rad områden där bolaget ska agera annorlunda än tidigare. Bland annat ska KD:

* Bli mer öppet och transparent i sin finansiella rapportering.

* Stärka den interna organisationen och ledningsgruppen.

* Stärka portföljbolagen på lednings- och styrelsenivå, ett annat sätt att säga att flera personer kommer att bytas ut i bolagen.

* Mer aktivt än tidigare locka in andra life science-investerare i projekten för att dela på riskerna framöver.

Med facit i hand är det lätt att säga att bolaget gick till börsen 2011 med på tok för många kapitalkrävande projekt, totalt ett 40-tal, på hand. Nu är antalet nere i nio strategiska innehav och därtill tio projekt i en opportunistisk högriskportfölj. Men det är alltså fortfarande för många och det är fr��mst i denna senare portfölj som utrensningen kommer att ske.

Bolagets finansiella situation har bättrats på efter en emission där bolaget drog in cirka 350 miljoner kronor under januari i år. En ny investerare, Thai Charoen Pokphand Group, är efter emissionen störste ägare i KD. Därmed ser kassan, som ju används till att mata de förlusttyngda forskningsbolagen, ut att vara tillräckligt stor för åtminstone ett par års verksamhet.

CP Group och de övriga 3 000 aktieägarna i Karolinska Development kan inte räkna med återbäring under de närmaste åren. För att den utvecklingen ska bli verklighet krävs att en stor extern aktör, normalt ett läkemedelsbolag, fattar tycke för ett projekt, och betalar en klumpsumma för att köpa loss framtida säljrättigheter till nya mediciner. Sådana förhandlingar har pågått i flera år men utfallet har, med en storaffär som ett undantag, varit magert.

Affärsvärlden har tidigare varit positiv till aktien. I spåren av storaffären 2013, där en extern köpare köpte minoritetsposter i en rad dotterbolag som värderade delar av bolagets innehav till 1,5 miljarder kronor, rekommenderade vi köp. Sedan dess har aktien i stället fallit två tredje­delar. En turnaround-kandidat? Knappast.

Aktien värderas till en tredjedel av det egna kapitalet, vilket indikerar att aktien är undervärderad. Men misstroendet är motiverat. Det egna kapitalet, substansen, är en post som har visat sig flyktig, inte minst som den kan skrivas ned med ett penndrag. Eventuella kommande mediciner är dessutom minst fyra–fem år bort, vilket gör att vi i den negativa vågskålen också placerar beskedet att bolaget kan behöva mer pengar om något år eller två. Inte ens vd:n tycks tro på bolaget – han har i vart fall inte köpt aktier för egna pengar trots att aktien aldrig har varit billigare. Affärsvärlden byter fot och rekommenderar sälj. Riktkurs 8,10 kronor.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF