Rekordnivå för S&P 500

Wall Street stängde uppåt efter en handelsdag med idel uppgångar. Förutom rekordnivå för S&P stod Draghi, statistik och några bolagsköp på menyn.

Dow Jones Industrial Average stängde på +0,4 procent vid 17.077. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 0,5 procent till 1.998 medan Nasdaq Composite steg med 0,4 procent till 4.557.

Räntan på den tioåriga obligationen sjönk 1 punkt till 2,39 procent samtidigt som trettioårsräntan backade 2 punkter till 3,14 procent.

S&P korsade rekordgränsen 2.000 under den inledande handeln, men nådde aldrig tillbaka till nivån under måndagen. ”Det är viktigt att vi klarade det, det är en milstolpe”, sade indexanalytikern Howard Silverblatt vid S&P Dow Jones Indices till CNBC. Ännu viktigare enligt Silverblatt är att detta är en god tid för granskning, även för individen.

Börserna både i USA och i Europa fortsatte analysera centralbankscheferna Yellen och Draghis tal i Jackson Hole i fredags.

Draghi bidrog till köplusta på båda sidor om Atlanten då han bland annat sade att ECB är redo att justera den penningpolitiska hållningen ytterligare.

”Draghis tal var en stor händelse och markerade en vändpunkt i ECB:s retorik”, noterade Barclays Capital.

Eftermiddagens amerikanska statistik var ganska svag. Markits inköpschefsindex för tjänstesektorn i USA backade till preliminära 58,5 i augusti från definitiva 60,8 i juli. Den väntade nivån var 62,0.

Försäljningen av nya hus i USA sjönk till 412.000 enheter i juli i säsongsjusterad årstakt. Marknaden hade räknat med en uppgång till 430.000.

WSJ skrev att USA:s husmarknad har en ”splittrad personlighet”, då försäljningen av befintliga hus har förbättrats med 11,5 procent från januari till juli, medan marknaden för nya hus försurats rejält med en nedgång på 9,8 procent hittills i år.

Hamburgerjätten Burger King för samtal om att köpa kanadensiska Tim Hortons, som satsar på kaffe och munkar, samt om att flytta verksamheten till Kanada för att dra nytta av ett förmånligare skattesystem. Tim Hortons har ett börsvärde på drygt 10 miljarder dollar.

Burger King stängde upp 19,5 procent, medan Tim Hortons avancerade 19,3 procent i Kanada.

Schweiziska Roche stärker sin respiratoriska verksamhet genom köp av amerikanska Intermune för 8,3 miljarder dollar. Det beskedet bidrog till att lyfta Intermunes aktie med 35,4 procent.

RBC menar att biotech-köpet indikerar att ytterligare fusioner eller förvärv kan vara på gång inom sektorn.

Credit Suisse har gjort en kovändning gällande US Steel, och uppgraderat bolagets rekommendation. US Steel ökade med 2,6 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.