Laddar

Rekordnoteringar på Wall Street

På Wall Street avlutades veckans sista och förkortade handelsdag i glatt sentiment efter positiva jobbsiffror och rekordnoteringar för Dow Jones Industrial Average.

Nationaldagsfirande stänger handelsplatserna i morgon och investerare blickar tillbaka på den tunga makroveckan.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning klockan 19.00 upp med 0,5 procent till 17.067. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 0,3 procent till 1.985 medan Nasdaq Composite ökade med 0,6 procent till 4.486.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 3 punkter till 2,65 procent samtidigt som trettioårsräntan steg 2 punkter till 3,48 procent.

Temat för veckan har varit makro och statistik, vilket även präglat torsdagen.

Arbeten utanför jordbrukssektorn i USA ökade mer än förväntat, med 288.000 personer i juni. Marknadens prognos var en ökning i sysselsättningen med 211.000. Arbetslösheten sjönk till 6,1 procent i juni jämfört med väntade 6,3 procent. De positiva siffrorna har bidragit till de uppåtpekande pilarna.

“Det är en extremt positiv rapport som prickar in alla positiva punkter, jag tror inte det kan bli bättre än så här”, säger Jacob Oubina som är högt uppsatt ekonom på RBC Capital Markets i New York till Reuters.

Maj månads handelsbalans visade på ett underskott om 44,4 miljarder dollar. Marknaden hade väntat sig underskott om 45,1 miljarder och närmast föregående månad visade underskott om 47,2 miljarder.

Nya arbetssökande uppgick till 315.000 under förra veckan marknaderna hade räknat med att antalet skulle uppgå till 314.000. Närmast föregående vecka dessförinnan visade 312.000.

Inköpschefsindex för tjänster i juni uppgick till 61,0 enligt Markit. Detta jämförs med preliminära 61,2 och närmast föregående månads siffra på 58,1. Enligt ISM uppgick siffran till 56,0 jämfört med väntade 56,2.

Konsumentförtroendet i USA uppgick till 36,4 förra veckan vilket jämförs med 37,1 vilket var siffran för närmast föregående vecka. Detta framgår av den senaste Bloomberg-undersökningen som har genomförts av Langer Research Associates of New York.

På bolagsfronten föll Regado Biosciences, kursen backade med hela 60 procent. Bolaget är föremål för en granskning av deras data från kliniska studier, bland annat den pågående med fokus på behandling för blodproppar. Nu stoppar bolaget sin patentregistreringar fram till att granskningen är avslutad.

Bind Therapeutics har avslutat sitt samarbete med Amgen, vilka tidigare samarbetat för att utveckla en tumörbehandling. Bind har tappat 11 procent.

Volkswagen har förnekat de rykten som cirkulerat kring ett uppköp av lastbilstillverkaren Paccar, handlades inte Paccar under delar av dagens förhandel. Paccar är nu upp 5,6 procent.

Walgreen presenterade förra veckan svaga siffror över resultatet för det tredje kvartalet. Under torsdagen har man däremot presenterat försäljningssiffror som pekade i positivare riktningar och aktien var vid stängning upp med 1,3 procent.

Avslutningsvis vände sig marknaden mot andra sidan Atlanten och ECB:s Marios Draghi.

Europeiska centralbanken, ECB, beslutade i linje med marknadens förväntningar vid torsdagens direktionsmöte att lämna styrräntan oförändrad vid 0,15 procent. Enkäter från både Dow Jones, Reuters och Bloomberg spådde oförändrad ränta.

Imorgon fredag är marknaderna stängda för nationaldagsfirande i USA.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.