Laddar

Rekyl nedåt på Wall Street

Wall Street inledde veckans handel efter att ha hållit stängt under fredagens nationaldagsfirande. Spekulationer om en möjlig styrräntesänkning fick New York-börserna att tappa mark efter föregående veckas jobbrapport som för första gången skickade upp Dow Jones Industrial Average över 17.000-strecket.

Dow Jones Industrial Average stängde på minus 0,3 procent vid 17.024. På den bredare marknaden var S&P 500 ned med 0,4 procent till 1.977 medan Nasdaq Composite stängde på minus 0,8 procent vid 4.455.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned 2 punkter till 2,62 procent samtidigt som trettioårsräntan sjönk 3 punkter till 3,44 procent.

“Investerare smälter förra veckans jobbrapport och marknaden tar nu en paus efter rekordnoteringarna. Dock tror vi att marknaden är för liberal i att tro på räntehöjningar i andra halvåret 2015 och vi skulle förvånas om det skedde tidigare”, sade Kristina Hooper, investeringsstrateg på Allianz till Marketwatch och menade samtidigt att det är inflationen snarare än en starkare ekonomi som skulle få Federal Reserve att höja räntan.

Föregående veckas starka arbetsmarknadsstatistik, med låg arbetslöshet och hög sysselsättning, tryckte upp börserna till nya rekordnivåer vid fredagens stängning.

Den positiva statistiken har dock även närt spekulationer om att den amerikanska centralbanken kan komma att höja styrräntan tidigare än väntat. Goldman Sachs chefsekonom Jan Hatzius skrev i en rapport att en höjning av styrräntan förväntas i det sista kvartalet 2015 snarare än det första kvartalet 2016, och går därmed på samma linje som JPMorgans prognos.

Energisektorn föll 0,6 procent där Peabody Energy ledde nedgången med minus 3,7 procent. Chesapeake Energy tappade 4,9 procent då naturgaspriset sjönk 4,1 procent under dagen.

Även flygsektorn gick dåligt. Delta Air Lines sjönk 4,6 procent och United Continental föll 3,9 procent.

NQ Mobile föll inledningsvis brant men återhämtade sig sedan något till minus 2,0 procent, efter torsdagens ras om 32 procent. Detta efter att ordföranden för företagets revisionskommitté avsade sig sin position.

Majsjätten Archer-Daniels-Midland fick rekommendationen höjd av Miller Tabak efter att ADM meddelat att man förvärvar Wild Flavors för 3 miljarder dollar. Köpet ämnar diversifiera ADM:s produktutbud och marknad. Aktien stängde på plus 1,6 procent.

Petsmart ökade 2 procent efter att en större innehavare uppmuntrat styrelsen att betänka en försäljning av bolaget.

UBS nedgraderade GT Advanced Technologies från köp till neutral och Canaccord GG sänkte rekommendationen för samma bolag till behåll från köp vilket fick aktien att störta 16 procent. Cannccord menar att bolaget förmodligen inte kommer öka intäkterna långsiktigt om inte Apple använder bolagets produkt i alla kommande iphone-modeller.

Expedia föll efter att resebokningsbolaget skrivit under ett avtal om att förvärva australiensiska Wotif.com för 685 miljoner dollar. Det mottogs inte positivt av marknaden och aktien gick ned 1,7 procent.

Rapportsäsongen för det andra kvartalet drar igång på allvar under veckan. Aluminiumproducenten Alcoa kommer agera startskott med dess rapport över det gångna kvartalet under morgondagen, följt av storbanken Wells Fargo som kommer synas av marknaden med sin rapport som presenteras på fredagen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.