Renässans för oetiskt

Börserna är stadda i reträttfas just nu. Anledningarna är flera. Vapenskrammel i Ukraina. Bubbelvärderingar inom hypade tekniksektorer på amerikanska Nasdaq. Och därtill något så enkelt som att förväntningarna på vinsttillväxt ännu en gång har kommit på skam och ser ut att dröja ytterligare ett kvartal. Dröjsmålet kan nu summeras till mer än tre år av stillastående vinster på börsen så varför skulle vinsttillväxten ta fart just detta kvartal?

Erfarenheter från tidigare kursavmattningar pekar på att intresset för mer defensiva bolag och sektorer återvänder när riskaptiten minskar. Defensiva sektorer är ganska ofta lika med det som ibland kallas för oetiska placeringar.

Ett antal studier visar att oetiska placeringar brukar ge en överavkastning relativt marknaden. Orsakerna till detta varierar. Ett skäl är låg efterfrågan på aktierna av etiska skäl. Resultatet blir att aktierna är undervärderade när institutioner – och genomsnittsinvesteraren – inte vill investera i dessa branscher.

En annan viktig orsak är att dessa bolag är verksamma inom hårt reglerade branscher med höga inträdesbarriärer, läs höga etablerings­kostnader. Bolagen är alltså ofta i monopol­liknande ställning med en hög förväntad avkastning. En tredje uppenbar fördel med dessa branscher är att de är mindre konjunktur­beroende än ett genomsnittsbolag på börsen.

Hur definierar vi då ett oetiskt bolag? Vad som är en etisk investering eller bransch är i hög grad subjektivt och skiljer sig åt mellan till exempel fondbolagen som marknadsför etiska fonder. KPA är ett av de största fondbolagen med inriktning mot etiska placeringar och har tagit fram riktlinjer för hur pengarna får förvaltas. Bland annat utesluts verksamheter som uppges skada människor såsom vapen, tobak, alkohol och kommersiell spelverksamhet.

Texasbaserade Vice Fund brukar ofta nämnas som den enda aktiefonden som endast investerar oetiskt. Fonden investerar alltså uteslutande i de fyra ovan nämnda branscherna. Denna oetiska fond har vant sina investerare med ständig överavkastning mot S&P 500. De senaste fem åren har fonden stigit med 140 procent.

Frågan är hur en svensk oetisk fond skulle kunna se ut. Låt oss för enkelhets skull använda KPA:s definition av vad som är etiskt. Och därmed låta de bolag som inte anses vara etiska kvala in som oetiska. På KPA:s lista över svenska spelbolag hittar vi Betsson, Unibet, Net Entertainment och den lilla avknoppningen Angler Gaming. Lite mer överraskande hamnar även ­Kinnevik och it-konsulten HiQ på samma lista. HiQ är med och utvecklar tjänster åt bland annat Veikkaus, Finlands motsvarighet till Svenska Spel.

HiQ återfinns även på vapenlistan tillsammans med Bure, Enea, Industrivärden, Investor, Partnertech, Saab, Skanditek och Volvo. Tobaksjätten Swedish Match är given liksom Lundin Petroleum, med kollegan Shelton Petroleum. Däremot finns inte till exempel Africa Oil på listan.

Ett viktat index av ovan nämnda svenska oetiska bolag ligger redan 4 procentenheter före Stockholmsbörsen i år och landar på en uppgång på 6,5 procent. Det senaste året är det dock dött lopp. Under småbolagsrallyt i höstas, som kännetecknades av en stor riskaptit, hamnade den oetiska portföljen på efterkälken, vilket överensstämmer med teorin. Försprånget hämtades dock snabbt in när Krimkrisen bröt ut i februari och riskaptiten sjönk radikalt. På fem år har den oetiska portföljen stigit med 131 procent jämfört med Stockholmsbörsens 97 procent. Eller 181 procent jämfört med 99 procent för den senaste tioårsperioden.

Oscar Wilde lär ha sagt att cynism är att betrakta något så som det verkligen är, inte som det borde vara. Oetiskt var namnet.

Riskpremien i aktiemarknaden mätt via VIX-indexet är inte på särskilt oroväckande nivåer. Militära konflikter brukar inte hamna lika högt på riskkartan som när finansmarknaderna är i gungning på egna meriter.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.