Renewcells VD sålde för miljonbelopp – veckan innan raset på 74%

Förra veckan sålde Renewcells VD Patrik Lundström aktier i egna bolaget för 3,5 Mkr. På fredagen rasade aktien hela 74% efter en vinstvarning.
Renewcells VD sålde för miljonbelopp – veckan innan raset på 74% - Namnlös design (6)
Patrik Lundström

Den 4 oktober sålde Patrik Lundström 56 000 aktier i Renewcell. Aktierna såldes till en genomsnittlig kurs om 62,41 kr per aktie. Det gav Lundström en likvid på knappt 3,5 Mkr. Pengarna skulle gå till att betala aktier som VD:n tecknat sig för, via teckningsoptioner. Det skrev bolaget i ett pressmeddelande den 6 oktober. Teckningsoptionerna gav Lundström att köpa aktier för 48,43 kronor per aktie enligt samma pressmeddelande.

”Försäljningslikviden har använts till betalning av del av de tecknade aktierna”, skrev Renewcell i pressmeddelandet.

I Finansinspektionens insynsregister ser det ut som att han sålt ytterligare drygt 53 000 aktier. Men så är inte fallet. Det är bara aktier som han inte betalat och därför inte kommer att få.

”53 122 tecknade aktier har ännu inte betalts och eftersom Renewcell går in i stängd period (… ) kommer Patrik inte kunna avyttra ytterligare aktier i Bolaget för att finansiera betalningen av resterande tecknade aktier innan betalningsperiodens utgång. Patrik har därför meddelat styrelsen att betalning inte kommer att erläggas för resterande aktier och styrelsen avser därför att förverka de obetalda aktierna”, heter det i pressmeddelandet.

Lundström fick alltså köpa aktier för 48,43 kr – klart billigare än de 62,41 han sålde för. Men båda kurserna är rejält mycket dyrare än de 13,70 kronor som aktien stängde fredagens handel på, efter ett jätteras på 74%. Aktien fullkomligt kollapsade efter en vinstvarning.

Lundström gjorde alltså affärer i egna aktien veckan innan vinstvarningen.

”Försäljningsvolymerna till fiberproducenter ligger lägre än hittills förväntade nivåer och det är inte sannolikt att de nivåer som indikerats i offtake-avtalen för 2023 kommer uppfyllas. Detta har haft en effekt främst på rörelsekapital och kassaflöde i kvartal tre och förväntas även påverka försäljning, vinst och kassaflöde i årets fjärde kvartal”, skrev Renewcell i ett pressmeddelande på torsdagskvällen.

Afv har sökt Patrik Lundström för en kommentar.

Största ägarna i Renewcell

Ägare Kapital
H&M 10,29%
Girincubator AB 9,53%
Handelsbanken Fonder 8,71%
Capital Group 6,61%
Fidelity International (FIL) 5,08%
AMF Pension & Fonder 4,04%
Swedocean AB 2,70%
Deka Investments 2,14%
Norron Fonder 1,95%
Patrik Lundström 1,93%

Källa: Holdings

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.