Riksbanken
”Riksbanken bör sluta ‘Följa John’ – kan bli en onödigt djup lågkonjunktur”
Vid Riksbankens nästa möte i juni väntas en höjning med 25 punkter, för att dämpa inflationen och försvara kronkursen. SBAB anser dock att centralbanken borde gå sin egen väg och inte bara följa de andra centralbankerna.
“Bedömt utifrån Riksbankens agerande och resonemang hittills väntar vi oss att Riksbanken höjer styrräntan med ytterligare 0,25 procentenheter vid nästa möte. Det är dock en farlig strategi att Följa John med andra centralbanker. Risken finns för en onödigt djup lågkonjunktur”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande, och fortsätter:
“Riksbanken borde lägga större tyngd vid Sveriges räntekänsliga ekonomi och att vi inte ännu har sett den fulla effekten av redan gjorda räntehöjningar. Många sitter med låga bundna räntor som löper ut i år. Flera andra faktorer talar också för kraftigt fallande inflation under det andra halvåret i år.”
Då toppar bolåneräntan
Han framhåller vidare att producentpriserna faller, likt energipriserna samt att både löneavtalen och inflationsförväntningarna är under kontroll.
Banken bedömer att den rörliga snitträntan toppar på 4,8% i slutet av året och sedan sjunker ner mot 3,5% under 2025.
“Även om det alltjämt råder stor osäkerhet om utvecklingen, så är vår bedömning att de rörliga bolåneräntorna sjunker tillbaka kraftigt redan nästa år”, säger Robert Boije.
Centralbankerna styrräntor
Riksbanken: 3,5% (väntas höja 25 punkter i juni)
ECB: 3,75% (väntas höja 25 punkter i juni)
FED: 5-5,25% (väntas ligga oförändrad i juni)
Källa: Trading Economis och CME FedWatch Tool
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.