Riksbanken: Därför köper vi inte SBB-obligationer

SBB och Ilija Batljan Invest återfinns inte längre på Riksbankens lista över köpbara obligationer. "SBB fick en 'negative outlook' av ett ratinginstitut i juli, vilket gör att vi avstår fortsatta köp", säger Riksbankens presschef Tomas Lundberg.
Riksbanken: Därför köper vi inte SBB-obligationer - riksbanken ilija batljan
Riksbanken om varför de stänger dörren för SBB. Foto: TT

Richard Bråse konstaterade på Twitter i förra veckan att SBB samt Ilija Batljan Invest inte längre återfinns på den lista som Riksbanken har satt upp över obligationer som centralbanken kan köpa.

Riksbanken kommenterar nu beslutet till Finwire:

”Har ett bolag lägsta tillåtna rating dvs BBB- eller motsvarande och det uppstår indikationer på att det kan få försämrad rating kommer Riksbanken avstå från fortsatta köp. SBB fick en ’negative outlook’ av ett ratinginstitut i juli, vilket gör att vi avstår fortsatta köp. Det innebar också att de inte fanns med på listan vid augusti-uppdateringen. Att vi avstår från att köpa betyder dock inte att vi kommer sälja det innehav vi har”, uppger Riksbankens presschef Tomas Lundberg.

Tomas Lundberg förklarar också varför Ilija Batljan Invest inte längre finns med på listan. Enligt Lundberg skall företagen kunna visa direkta och indirekta växthusgasutsläpp för att deras obligationer skall vara köpbara.

”Eftersom varken Ilija Invest AB, Intea Fastigheter AB och Svensk FastighetsFinansiering AB redovisar sina årliga direkta och indirekta utsläpp av växthusgaser togs de bort vid septemberuppdateringen av listan över företag vars obligationer Riksbanken kan köpa”, uppger Lundberg.

SBB-chefen har själv kommenterat Riksbankens beslut.

”Riksbanken har tidigare på eget initiativ köpt SBB obligationer. Vi har aldrig bett om det. Dock är de välkomna tillbaks. Under tiden tar vi hand om våra långa och trygga kassaflöden. Snittkontraktslängd 11 år”, skriver Ilija Batljan på Twitter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco