Riksbanken lämnar räntan oförändrad: ”Inflationstrycket har dämpats tydligt”

Riksbanken lämnar räntan oförändrad på 4,0%. "Inflationen har sjunkit och inflationstrycket har dämpats tydligt", skriver centralbanken, som ändå vidhåller att det fortsatt finns risk för att inflationen inte sjunker tillräckligt snabbt.
Riksbanken lämnar räntan oförändrad: ”Inflationstrycket har dämpats tydligt” - riksbanken shb
Riksbankschefen Erik Thedéen. Foto: TT

Osäkerheten inför räntepausen har varit betydande och analytikernas förväntningar har gått isär. Nu står det klart att Riksbanken pausar höjningarna.

”Inflationen är fortsatt för hög och det kvarstår risker för att den inte ska fortsätta sjunka tillräckligt snabbt och stabiliseras vid målet. Men inflationen har sjunkit och inflationstrycket har dämpats tydligt. Direktionen har beslutat att lämna styrräntan oförändrad på 4%. Direktionen bedömer att penningpolitiken behöver vara åtstramande och har beredskap att höja styrräntan ytterligare om inflationsutsikterna försämras.”, skriver Riksbanken.

Den strama penningpolitiken som har bedrivits i världen gör att inflationen avtar.

”Även i Sverige sjunker inflationen, ungefär i linje med Riksbankens tidigare bedömning. Penningpolitiken har dämpat efterfrågan i svensk ekonomi och bidrar till att inflationstrycket sjunkit. De senaste månaderna har konsumentpriserna ökat i en långsammare takt än tidigare och företagen planerar inte längre att höja priserna lika mycket. Arbetsmarknaden försvagas från ett starkt utgångsläge”, skriver Riksbanken.

Kronan har initialt försvagats av beskedet medan börsen stigit.

Risker kvarstår

Dock framhåller centralbanken att det finns kvarvarande risker för att inflationen inte faller tillbaka snabbt nog:

”Men inflationen är fortfarande för hög och det kvarstår risker att den inte ska sjunka tillräckligt snabbt framöver. Priserna på tjänster ökar i en snabb takt och bidrar mycket till den totala inflationen. Därtill är kronan fortsatt omotiverat svag, vilket håller uppe prisökningstakten på varor.”

Riksbankens prognos visar att räntan kan komma att höjas i början år och att räntenivån kommer bedöms vara fortsatt hög framöver för att inflationen ska krypa tillbaka och stabiliseras vid målet på 2%. Riksbanken skriver också att de överväger att öka försäljningstakten av statsobligationer. Ett sådant beslut förväntas fattas i samband med det penningpolitiska mötet i januari.

Nedan visas Riksbankens prognos för inflation, arbetslöshet och styrräntan.

2022 2023 2024 2025 2026 2026 kv4
KPI 8,4 (8,4) 8,6 (8,6) 4,4 (4,6) 2,4 (2,4) 1,9 1,8
KPIF 7,7 (7,7) 6,0 (5,9) 2,3 (2,5) 1,7 (1,8) 2 2
BNP 2,8 (2,8) -0,7 (-0,8) -0,2 (-0,1) 1,9 (1,9) 2,8 2,6
Arbetslöshet, procent 7,5 (7,5) 7,7 (7,4) 8,6 (8,3) 8,5 (8,3) 8,2 8
Styrränta, procent 0,8 (0,8) 3,5 (3,5) 4,1 (4,1) 4,0 (4,0) 3,6 3,5
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets