Storbanken om ränterysaren: Riksbanken kan höja – i mars

Meningarna är delade kring om Riksbanken kommer höja räntan eller inte imorgon. Nu öppnar Morgan Stanley för att centralbanken kan komma att räntepausa i november för att sedan höja i mars 2024.
Storbanken om ränterysaren: Riksbanken kan höja – i mars - Räntebesked, morgan stanley, swedbank, SEB
Analytikernas syn på morgondagens räntesked är splittrad.

”Det är en ovanligt splittrad analytikerkår som inväntar torsdagens besked”.

Det skriver SEB apropå Riksbankens räntebesked under morgondagen. SEB lyfter fram att tre av de skandinaviska storbankerna tror på höjning och två tror på en oförändrad ränta.

SEB tror att räntan kommer ligga kvar oförändrad och är i det lägret i sällskap med Danske Bank. Banker som tror på en sista höjning á 25 punkter är exempelvis Handelsbanken, Nordea och Swedbank.

”Riksbanken passar på att visa beslutsamhet när inflationen visat sig bli något högre än väntat. Indikatorer för inflationen på längre sikt ser fortsatt gynnsamma ut och tyder på en inflation i linje med målet mot slutet av 2024, men Riksbanken vågar inte ta ut segern i förskott än”, skriver Swedbank i ett makrobrev.

Morgan Stanley: Riksbanken kan höja i mars

Osäkerheten är således stor och morgondagens besked blir en ränterysare. Idag kom den amerikanska storbanken Morgan Stanley med en rapport där de sällar sig in i kören av de som tror på räntehöjning på torsdag. Dock betonar de att det finns en osäkerhet, och att Riksbanken skulle kunna pausa höjningarna.

De skriver att trycket på den svenska kronan lättat och att ekonomin som helhet är tämligen svag, vilket kan leda till att Riksbanken vilar på hanen och i stället genomför höjningen i mars.

”Därför ser vi en risk att Riksbanken stannar kvar men lämnar en potentiell höjning prissatt för mars”, skriver storbanken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.