Riksbanken vidtar nya åtgärder – lånar ut dollar

Riksbanken har beslutat om ett antal nya åtgärder för att mildra effekterna på den svenska ekonomin och motverka den pågående marknadsoron. Bland annat kommer myndigheten att erbjuda lån i amerikanska dollar och köpa värdepapper utgivna av icke-finansiella företag.
Riksbanken

Det framgår av ett pressmeddelande.

”För att hantera den ansträngda situationen på de finansiella marknaderna har Riksbanken och andra centralbanker beslutat att möjliggöra utlåning av dollar till bankerna. Med den här åtgärden motverkar vi den pågående marknadsoron. Riksbanken står beredd att vidta ytterligare åtgärder om så behövs”, säger Riksbankens chef Stefan Ingves.

Rambeloppet är 60 miljarder dollar för perioden 19 mars till den 18 september 2020. Ett första anbudstillfälle om 10 miljarder amerikanska dollar kommer att äga rum under nästa vecka.

Myndigheten har även beslutat att ta bort ett antal begränsningsregler för bostadsobligationer.

”Detta för att ge motparterna möjlighet att använda betydligt fler säkerställda obligationer för kredit hos Riksbanken samt bidra till att funktionaliteten på marknaden för säkerställda obligationer förbättras”, heter det.

Vidare avser Riksbanken köpa företagspapper inom ramen för beslutet om att köpa ytterligare värdepapper för upp till 300 miljarder svenska kronor i år, ett beslut som meddelades för en tid sedan.

”Den ekonomiska utvecklingen och läget på finansiella marknader, i både Sverige och andra länder, försämras nu mycket snabbt. Riksbanken står mot den bakgrunden beredd att vidta ytterligare åtgärder och tillföra den likviditet som behövs, även mellan ordinarie penningpolitiska möten. Alla Riksbankens verktyg kan användas. Hur verktygen kommer att användas beror på den fortsatta utvecklingen”, skriver myndigheten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco