Risigt facit för Avanzas profilfonder – alla får stryk av Stockholmsbörsen

Avanzas aktivt förvaltade fonder har lanserats med stor uppmärksamhet de senaste två åren. Trots rekryteringar av högprofilerade förvaltare så har fonderna hittills varit ett dåligt alternativ jämfört med börsen.
Risigt facit för Avanzas profilfonder – alla får stryk av Stockholmsbörsen -
Skoglund, Norhammar och Armfelt är några av stjärnförvaltarna hos Avanza. Foto: Pressbild/TT/AFV Montage

Under 2020 drog Avanza Fonder igång sin satsning på aktivt förvaltade fonder. Först ut var Avanza World Tech by TIN, med förvaltarna Carl Armfelt och Erik Sprinchorn, följt av Avanza Småbolag by Skoglund som styrs av Fredrik Skoglund. I februari i år lanserades den tredje fonden, Avanza Fastighet by Norhammar, med fastighetsveteranen Peter Norhammar.

Avanzas profilfonder har haft svårt att prestera sedan fondstarterna jämfört med Stockholmsbörsen under samma tid.

Fastigheter knakar i fogarna

Avanza lanserade den nya fastighetsfonden i början av februari i år med stor optimism.

“Målet är självklart att skapa god avkastning till er som ger mig förtroendet att förvalta era pengar. Filosofin är att förvalta dem som om de vore mina egna”, sade Peter Norhammar i ett pressmeddelande då.

Sedan fondstarten är fastighetsfonden ned 42%. Som jämförelse har Carnegies fastighetsindex gått ned 48%. Norhammar har alltså överpresterat mot det fastighetsindexet men underpresterat med drygt 20 procentenheter mot Stockholmsbörsen i stort.

Stiltje bland småbolagen

Avanzas aktivt förvaltade småbolagsfond investerar i snabbväxande, små svenska bolag. Den startade 26 november 2020 och har sjunkit drygt 1% sedan fondstart. OMX Stockholms small cap-index har i sin tur rört sig upp drygt 6% under samma tid.

Än så länge är teknikfonden, World Tech by TIN, den som har gått bäst. Där har utvecklingen varit drygt 6% sedan fonden lanserades 12 juni 2020. Ett index med alla aktier på Stockholmsbörsen har under den tidsperioden gått upp med drygt 23%.

Avanza: De står sig väl

Maria Wärn, chef för förvaltning på Avanza Fonder. Foto: Pressbild

”Marknaden har vi lite svårt att styra och marknaden har gått ner det här året och så gör även våra fonder, både indexfonderna och våra aktivt förvaltade fonder. Men vi utvärderar alla våra fonder mot jämförelseindex och konkurrenter, och där står de sig väl”, säger Maria Wärn, chef för förvaltning på Avanza Fonder.

De jämförelseindex som Avanza har för dessa tre fonder är SIX Nordic Real Estate för fastighetsfonden, Carnegie Small Cap för småbolagsfonden och MSCI World för teknikfonden.

Har ni förtroende för era förvaltare?

”Vi har stort förtroende för de förvaltare som vi valt. Det har gått som förväntat med tanke på hur marknaden utvecklats. De ska inte gå in och ur marknaden utan följa den strategi som de har.”

Enligt uppgifter till Afv håller Avanza Fonder på att förbereda lanserandet av en ny profilfond, vars inriktning ska vara hållbarhet.

Planerar ni att lansera någon ny fond i närtid?

”Vi kommenterar aldrig på vår utveckling framåt, tyvärr, men vi tittar ständigt på hur vi kan förbättra och utveckla vårt erbjudande och att vi strävar efter att skapa fonder som tillför något nytt på marknaden,” säger Maria Wärn.

AVANZAS PROFILFONDER

Alla tre aktivt förvaltade Avanza-fonder har gått sämre än Stockholmsbörsen i stort sedan lanseringarna.

Fond Procent
Avanza by Norhammar sedan 11 februari 2022 -43%
Stockholmsbörsen under samma tid -21%
Avanza Småbolag by Skoglund sedan 26 november 2020 -1%
Stockholmsbörsen under samma tid 1%
Avanza World Tech by TIN sedan 12 juni 2020 6%
Stockholmsbörsen under samma tid 23%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG