”Risk för smäll i Kaupthing”

Bottenlöst mörker! Det finns inga andra ord för att beskriva stämningen i Stockholms finanskvarter. Mäklare som alltid hittar en anledning att vara optimistiska annars låter som figurer i en Norén-pjäs.

– Det är en mardröm. Det spelar ingen roll vilka case du har, det är ingen som vill äga aktier. Man borde inte ha kommit tillbaka efter jul, säger en uppgiven Mauritiusbränna och låter Golvet stå för räkmackan på Wienerkonditoriet. Vem vet. Det kanske inte blir någon bonus i år.

En garvad aktieveteran som sovit dåligt en tid börjar bli grå i hyn.

– Nu är vi i en tyst period, bolagen kan inte guida. Då brukar korrigeringarna ske. Alla är livrädda och köper hellre Telia med vinsttillväxt på 3 procent per aktie och p/e 15 än H&M med vinsttillväxt på 20 procent till p/e 16. Ingen vet ju vad earnings i H&M blir.

Och börsmörkret lär inte försvinna de närmaste veckorna.

– Bankerna i Europa och Sverige rapporterar först om två tre veckor, vi får spekulera länge utan guidning. Vinstprognoserna är säkert för höga på helåret. Det hela påminner lite för mycket om 2001 då Ericsson var först ut. Ingen fattade något och sedan kom hela baletten med neddragningar, säger veteranen.
– Samtidigt var oktober och november bra för alla bolag jag pratat med. Och Bernanke kommer att sänka rejält. ”Don’t fight the Fed” är ju något man lärt sig av historien.

Så finns det inget man ska köpa? Jodå, anser veteranen som ändå är optimist på litet sikt.

– H&M, Husqvarna och MTG är billiga nu. Och Semcon är ett av många bra småbolag med p/e 6.

Ja, på 330 kronor haglar köprekommendationerna över Perssonfamiljens klädimperium.

– Alla säger köp. Men utlänningarna, som sett ruttna siffror för GAP och Next, säljer ändå. Problemet är att det inte finns någon svensk institution som kan köpa – alla är ju redan överviktade, säger en fashionista från Salénhuset.

Och nämnda Semcon handlas sju spänn under Consafe-Christers budnivå från 2006, trots att bolaget nu är betydligt större. Försäljningen av dotterbolaget Zpider, som Golvet skrivit om tidigare, kom i mellandagarna. Priset är inte offentligt, men nettoskulden minskar med 275 miljoner.

– Det fick helt okej betalt, med tanke på marknaden. Dealen är visserligen inte helt signad, vilket kanske är en smula märkligt, men vad är nedsidan om affären spricker? Zpider är ju en av de lönsammaste delarna i bolaget, säger en lysorange slips från Hermès.

Frågan är om inte de blekaste nunorna just nu finns på Kaupthing. Krisen på börsen paras där med oro för det egna boet. Det hjälpte föga att den isländska storägaren Exista i veckan gick ut och försäkrade att bolaget har pengar för åtminstone 42 veckor.

– Folk har inte fattat att det där kommer att smälla på något sätt. Frågan är om Kaupthing kan överleva i sin nuvarande form, säger par mörkt chokladfärgade Johnston & Murphy i alligatorskinn.

Under långhelgernas middagar har det snackats en del om H&Q-sfärens nya hedgefond, där Jonas Wahlström tar rodret. Det blir den tredje med kopplingar till sfären efter Christer Gardells Cevian och de tidigare HQ-cheferna Anders Böös och Patrik Enblads projekt.

– Det är lite roligt att de motiverar lanseringen med att värderingarna har blivit rimligare. Shareholder activism, som de ska hålla på med, ska ju ta fram värden oavsett värderingsnivå, säger en gråsprängd med utsikt över Gyllene triangeln.

– Men det är intressant ur ett maktperspektiv. Om Jonas Wahlströms gäng går ihop med Enblad och Böös fond och Gardells Cevian, och kanske får med sig några amerikaner också, kan de investera i storleksordningen 100 miljarder kronor. Då är det inte Bilia och Nobia som är i siktet längre. Med den typen av pengar kan de attackera Sandvik, säger den gråsprängde.

Och så fortsätter striden om Gant. Budgivaren Maus Frères har bland annat motiverat sitt intresse med Gants starka ledning. Men frågan är vem som finns kvar, om och när nu Maus tar över. Vd:n Arthur Engel har redan loggat ut. Och nu hör golvet att även Gants marknadsdirektör Eva Boding ska sluta. Enligt en kryddig Biff Rydberg ska hon ta motsvarande jobb på Filippa K.

Slutligen noterar vi att Concordias storägare Dan Sten Olsson kan andas ut. Aktivistfonden Parvus, som krävde att Concordia skulle dela ut delar av den stora kassan, har lämnat skutan. Man över bord!

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.