Riskkapital rullar in i Premier League

De stora vinsterna för fotbollsklubbarna i engelska Premier League har blivit oemotståndliga för riskkapitalbolag, som nu börjar köpa in sig på löpande band. Det skriver Financial Times, FT, på onsdagen.

Engelska fotbollsklubbar har länge varit leksaker för ryska miljardärer och arabiska shejker. Men de senaste veckorna har ett nytt ägarmönster utkristalliserat sig när amerikanska riskkapitalbolag gett sig in på den höggradigt lukrativa marknaden.

Chicago-baserade investeringsbolaget PEAK6, lett av veteranen Matt Hulsizer, köpte nyligen en 25-procentig andel i Bournemouth.

Några dagar senare togs en minoritetspost i Crystal Palace av de amerikanska private equity-topparna Josh Harris och David Blitzer, som tidigare köpt in sig i sportklubbar.

Det är inte första gången som amerikaner ger sig in i engelsk toppfotboll – Arsenal, Liverpool och Manchester United är alla USA-ägda – men det är första gången som professionella investerare tar minoritetsposter i klubbar, skriver FT.

Bedömare ser två saker som driver: hastigt ökande intäkter och bättre kostnadskontroll.

– Ett vägskäl har passerats. Efter två decennier då klubbarna varit väldigt framgångsrika med att skapa intäkter, har de äntligen lyckats behålla en del av de intäkterna. Nu är det rätt svårt att inte tjäna pengar i Premier League, säger sportchefen hos Deloitte, Dan Jones.

Premier League-klubbarna gjorde förra året en verksamhetsvinst på 614 miljoner pund – omkring 8 miljarder kronor – vilket var mer än tre gånger så mycket som det tidigare rekordet från tyska Bundesliga säsongen 2012-2013. Av de 20 Premier League-klubbarna var det bara Fulham som inte gick med vinst 2013-2014, enligt Deloitte.

Ekonomin lär inte bli sämre framöver. Ett nytt tv-avtal som träder i kraft nästa säsong ger klubbarna 5 miljarder pund, eller omkring 65 miljarder kronor, enbart för de brittiska rättigheterna. Det nya avtalet kommer ge klubben som slutar sist i ligan över 100 miljoner pund, vilket är mer än vad segraren får i dag.

En typisk Premier League-klubb – utanför de fyra stora – är i dag värd 120-150 miljoner pund, enligt Trevor Watkins, partner vid advokatfirman Pinsent Masons.

 

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här