Rysk finansman B2s okända storägare

Bredbandsbolagets räddare Len Blavatnik har tjänat miljarder på privatiseringsvågen i det forna Sovjetunionen. En aggressiv affärsstrategi, ett omfattande kontaktnätverk på båda sidor Atlanten och ett tätt samarbete med några av Rysslands mest mytomspunna finansmän ligger bakom framgången. Inom kort väntas han ta plats i Bredbandsbolaget styrelse tillsammans med bland andra Investor.

Bredbandsbolaget har haft en turbulent utveckling hittills men frågan är om den kan mäta sig med vardagen i den ryska oljeindustrin.

För Len Blavatnik, 44-årig amerikan med rötterna i det forna Sovjetunionen, ser det väntande styrelseuppdraget i Bredbandsbolaget ut att bli en tacksam avkoppling från striden om naturtillgångarna i det gamla östblocket.

I fredags blev det klart att han investerar i Bredbandsbolaget tillsammans med de tidigare ägarna Investor, NTL och Carlyle Group. Len Blavatniks bolag Access Industries stoppar in över 400 Mkr i nyemissionen, enligt egen uppgift.

Parterna har ännu inte avslöjat detaljerna i affären men det är klart att de nya investerarna står för 800 Mkr av det totala kapitaltillskottet på 1,8 miljarder kronor. Access Industries investerar både direkt och indirekt eftersom man redan är delägare i Continuum Group, det andra bolag som blir ny delägare i Bredbandsbolaget i samband med nyemissionen.

”Det var en slump att vi gick in i B2. Vi hade redan en investering i Continuum, som har en existerande nätverksamhet i Benelux-länderna. Då var B2 en intressant kombination”, säger Peter Thorèn, vice-vd på Access Industries i New York.

”Inget affärsbeslut är lätt i den här tiden och med den här speciella miljön, men jag tycker att potentialen som B2 har i kombination med värderingen, och ledningens arbete med att omstrukturera bolaget under året, gjorde det till en attraktiv investering”, säger han.

Access Industries är ett ägarbolag som är fronten till ett omfattande nätverk av bolag i både Europa och USA. Investeringen i Bredbandsbolaget görs exempelvis via AI Capital i Holland. Continuum Group har adress i Bermuda. Huvuddelen av affärsintressena finns dock i Ryssland och Kazastan.

Len Blavatnik, som kontrollerar ägarmajoriteten i Access Industries, har tjänat mycket stora summor på privatiseringen av naturtillgångarna i det forna Sovjetunionen.

Striden om de ofantliga tillgångarna har stundtals varit mycket hård och Len Blavatnik med partners har gjort sig kända som aggressiva affärsmän.

”Vi köpte skulderna. Detta är fientliga men helt legitima metoder”, förklarade Len Blavatnik oljebolaget TNKs agerande när bolaget tog över en av de mest värdefulla tillgångarna i det kapsejsade oljebolaget Sidanco för några år sedan.

Access Industries äger omkring 25 procent av TNK som idag är ett av Rysslands största oljebolag. Sidanco-affären slutade med ett storbråk med några av Sidancos ägare som bland annat stämde Len Blavatnik i en domstol i New York.

Efter ett flertal uppgörelser och transaktioner slutade det hela med att TNK i augusti blev huvudägare i Sidanco.

Len Blavatnik kontrollerar TNK tillsammans med de mytomspunna finansmännen Viktor Vekselberg, Mikhail Fridman och Piotr Aven. När striderna var som hårdast anklagades gruppen av motståndarna för att syssla med pengatvätt och använda tvivelaktiga finansieringsmetoder.

Len Blavatnik har en vana att hålla sig väl med den politiska makten i de länder där han agerar. Kontakterna med regeringen i Kazakstan uppges vara mycket goda. Access Industries har bland annat stora intressen i Bogatyr som är landets och världens största kolgruva.

Enligt tidningen Washington Post har han också donerat pengar till republikanerna i USA och arbetat aktivt med lobbyister i Washington för att få tillgång till amerikanska lån under de senaste åren.

Bredbandsbolaget är Access Industries största investering i Sverige men det är inte den första. Redan 1999 var bolaget med och finansierade starten av Energibolaget i Sverige, ett företag som agerar på elmarknaden. Ägarandelen är idag 80 procent.

Peter Thorèn, som för övrigt är svenskättling, säger att den nordiska marknaden är intressant även för framtida investeringar.

”Ja, absolut. Skandinavien och norra Europa är onekligen ett område där vi har och fortsätter att ha nära kontakt med olika bolag. Det är många nordiska bolag som är aktiva i Ryssland på energisidan eller inom tillverkning. Vi har en bra relation med dem”, säger Peter Thorèn som bland annat nämner Vattenfall och Norsk Hydro som kontakter.

En svensk som har intressen i vad Len Blavatnik och hans partners i Ryssland har för sig är Adolf Lundin, vars bolag Vostok Nafta äger omkring 7 procent i TNK.

”Det är en ganska ny investering för oss. Just nu görs transaktioner som innebär att antalet tillgängliga aktier på marknaden kommer att öka. Bolaget förbereder också en notering i New York nästa år”, säger Vostok Naftas VD Per Brilioth.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.