S&P 500 stängde på rekordnivå

Kurserna på Wall Street handlades upp efter överraskande positiv statistik. Uppgången stagnerade något mot slutet men trots det nådde S&P 500 en historisk nivå.

Dow Jones Industrial Average stängde på plus 0,2 procent vid 17.107. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med +0,1 procent vid 2.000 medan Nasdaq Composite steg med 0,3 procent till 4.571.

Räntan på den tioåriga obligationen var oförändrad på 2,39 procent samtidigt som trettioårsräntan ökade 2 punkter till 3,16 procent.

S&P 500 stängde på ”all-time high”, med små marginaler precis över den historiska 2.000-barriären trots att dagens uppgång mattades av mot slutet.

”Det finns en förväntan på att de goda tiderna kommer bli bättre. Det finns dock mycket varsamhet, vi bröt precis en stor barriär. Vi har misslyckats att gå över 2.000 ett antal gånger. Om vi inte når över det på ett övertygande sätt signalerar det att investerarna är på sin vakt”, sade Brad McMillan, chefsinvesterare på Commonwealth Financial till CNBC. Han tillade att riktningen förväntas klarna snart då många professionella investerare återvänder från sommarsemestern.

Egypten meddelade under kvällen att Israel och Hamas har kommit överens om en vapenvila som skall träda vid midnatt svensk tid.

Förhandlingar har också hållits i Vitrysslands huvudstad Minsk där Ukrainas respektive Rysslands president träffats.

Ledarna har under dagen kommit överens om vikten av att ”de-eskalera” konflikten i östra Ukraina. Dock finns de fundamentala meningsskiljaktigheterna kvar och samtalen var komplicerade. Det sade Vitrysslands president Alexander Lukasjenko men menade samtidigt att mötet var en framgång i sig.

New York-börserna har fått tugga i sig en del statistik både innan och efter öppning, där orderingång över varaktiga varor och konsumentförtroende står ut som viktiga.

Orderingången över varaktiga varor i juli steg med 22,6 från föregående månad. Marknaden hade räknat med en uppgång på 7,5 procent. Den reviderade månadstakten under föregående månad var 2,7 procent. Den oväntade uppgången har stöd i ökad efterfrågan på kommersiella flygplan.

”Siffran, som än inte är helt perfekt, stärker marknadens optimism om ekonomin. Vi ser positivt på ekonomins tillväxt i tredje kvartalet och tror att aktiepriserna kommer följa med uppåt”, sade Dan Greenhaus som är chefsstrateg på BTIG till CNBC.

Konsumentförtroendet för privat ekonomin ökade till 92,4 i augusti. Väntat var att förtroendet skulle sjunkit till 89,0 från det reviderade utfallet om 90,3 i juli månad.

Vad gäller bolag har det blivit klart att snabbmatsjätten Burger King förvärvar den kanadensiska sektorkollegan Tim Horton. Affären har en prislapp till 11,3 miljarder amerikanska dollar. Förvärvet görs genom betalning med både kontanter och aktier. De senaste uppgifterna, från bland annat Wall Street Journal, är att Warren Buffets Berkshire Hathaway hjälper till att finansiera köpet.

Burger King sjönk 4,4 respektive och Tim Hortons steg 8,5 procent i dagens handel.

En annan företagsaffär som fått uppmärksamhet är den där Amazon förvärvar spelaktören Twitch för omkring 1 miljard dollar. E-handelsgiganten menar att detta ska hjälpa dem in på spelmarknaden. Amazon noteras upp 2,3 procent vid stängning.

Best Buy sjönk 6,8 procent efter att ha rapporterat en fallande butiksförsäljning som vara värre än analytikerna hade räknat med.

Skoåterförsäljaren DSW slog dock förväntningarna i positiv bemärkelse med en stark lönsamhet. Aktien stängde på plus 9,3 procent.

Också Kite Pharma gick starkt fram med 18 procent efter att bioteknikbolaget fått positiva testresultat på sin läkemedelskandidat mot cancer.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.