Så blir Nordeas nya utdelningspolicy

Nordea lägger fram en ny utdelningspolicy och ska dela ut 60-70 procent av nettoresultatet från och med 2020. För 2019 siktar Nordea på en utdelning på 0:40 euro per aktie.
Så blir Nordeas nya utdelningspolicy - nordea-huvudkontor-700_binary_6947973.jpg

Det framgår av ett pressmeddelande.

Tidigare var Nordeas mål “att uppnå en årlig ökning av utdelningen per aktie och samtidigt upprätthålla en stark kapitalposition i linje med bankens kapitalpolicy.”

Utdelningsambitionen på 0:40 euro per aktie för 2019 kan jämföras med att analytikerna inför rapporten hade räknat med en kommande utdelning för 2019 på 0:49 euro.

För 2018 delade Nordea ut 0:69 euro per aktie. Analytiker har överlag räknat med att Nordea ska sänka sin utdelningspolicy.

Storbanken meddelar också om en ny kapitalpolicy där kapitalbuffert ska vara på 150-200 punkter över regelkravet för kärnprimärkapitalrelationen som gäller från 1 januari 2020. Tidigare mål var 40-120 punkter över kravet.

“Vi kommer löpande att utvärdera möjligheten att använda aktieåterköp för att dela ut överskottskapital”, uppger Nordeas nya vd Frank Vang-Jensen i vd-ordet i rapporten.

På fredag ska Nordea hålla en kapitalmarknadsdag i London.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.